hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 27 juli 2009

Ronald Giphart in de strandbibliotheek van Kijkduin


Overal langs de kust vind je strandbibliotheken. In Den Haag staat er een bibliotheek op Scheveningen en een op Kijkduin, vlak voor het draaimolentje dat de hele dag door gezellige Hollandse hits produceert. ‘Volgend jaar staan we weer op de boulevard,’ zegt de man van de strandbibliotheek die vanaf vandaag drie dagen het gastverblijf is van Ronald Giphart.
Vanmorgen was het nog wel druk geweest, maar vanaf het moment dat ik kom (zul je altijd zien) betrekt het weer. Donkere wolken en harde wind maken duidelijk dat dit geen fijne stranddag gaat worden. Op enkele groepjes kinderen na is het ronduit rustig en zo zal het helaas de hele middag blijven.



Gelukkig kwamen er af en toe mensen binnenwaaien, zoals drie vrouwen die samen op de lerarenopleiding gezeten hadden en samen op vakantie gingen. Giphart leest twee columns voor uit zijn dit jaar verschenen bundel Mijn vrouw & andere stukken. Voorlezen, advies geven, signeren: de beachschrijver kan overal voor worden ingezet.



Giphart vertelt dat hij het fenomeen strandbibliotheek kent vanuit Frankrijk waar het een groot succes is. In Nederland gaat het wat moeizamer met de organisatie die overal geld vandaan moet peuren. Elke provincie bedenkt bovendien zijn eigen vorm. Aan het enthousiasme van de mensen in Den Haag kan het niet liggen. In de strandbibliotheek kun je voor alles terecht. Je kunt dammen, computerspellen spelen, en natuurlijk ook gewoon lezen in een van de vele zitzakken. En als je een boek naar het strand mee wilt nemen dan kan dat zonder pasje! ’s Avonds lever je het boek weer in (of de volgende dag). ‘Er wordt opmerkelijk weinig gestolen of niet teruggebracht,’ zegt de bibliothecaris, ‘zelfs minder dan in de gewone bibliotheek.’


Inmiddels begint het steeds harder te waaien en zien we af en toe mensen over het plein wegvluchten voor de regen. Giphart redt het uitklapbord dat ervandoor dreigt te gaan. ‘Tot windkracht acht moet dit gebouwtje kunnen hebben,’ zegt de bibliothecaris. ‘Vorig jaar is wel een deel van het dak weggewaaid, maar dat is uitzonderlijk.’ In het midden van de tent zwiept een kroonluchterachtig geval vervaarlijk heen en weer.

Ronald Giphart is dinsdag en woensdag nog in de strandbibliotheek aanwezig van elf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Toegang is gratis. Woensdagavond worden Ronald Giphart en Annejet van der Zijl geïnterviewd in de strandbibliotheek van Kijkduin. Aanvang 20.00 uur.
Daarna gaat Giphart naar de strandbibliotheek in Monster. Kijk op deze site voor het schema.

1 opmerking:

schrieverij zei

'Poppenkast + voorlezen', wat een goeie combinatie. Onthouden.

glas