maandag 28 december 2009

De verzamelaar van boekenleggers

Van alle mensen die je tegen kunt komen op een boekenmarkt zijn verzamelaars van boekenleggers de ergste. Het zijn meestal wat oudere vrouwen die langs de kraampjes flitsen, quasi geïnteresseerd naar de boeken in je kraam kijken en langs hun neus weg vragen of ze zo'n boekenlegger mogen hebben. Bij Uitgeverij kleine Uil drukken we regelmatig boekenleggers. Leuk voor mensen die een boek kopen.
Verzamelaars van boekenleggers kopen nooit een boek!
Als je verzamelaars één boekenlegger geeft, dan willen ze er nog één. Om te ruilen. Eigenlijk willen ze alle boekenleggers die je hebt en ze willen die allemaal dubbel. Als ze hun buit binnen hebben en in een tasje hebben gestopt dan lopen ze snel naar de volgende kraam.
Er zijn ook hele fanatieke verzamelaars die naar de uitgeverij toekomen om hun boekenleggers in te slaan. Ze zijn heel vasthoudend en je krijgt ze bijna niet de deur uit en nooit, nee nooit, kopen ze een boek.
Dat is allemaal niet zo erg; deze verzamelaars behoren tot de folklore van het boekenvak. Iedere uitgever kan er wel verhalen over vertellen. Vanochtend zag ik echter dat er een boekenlegger van ons te koop werd aangeboden op Marktplaats. Een zekere 'Marion' vraagt €1.50 voor een boekenlegger van Benne van der Velde. Ze heeft nog honderd andere boekenleggers in de aanbieding, variërend van €1.50 tot €5,-. Een forse waardeverhoging, want onze boekenleggers geven wij gratis weg.
Trap er niet in, had ik willen schrijven, maar toen bedacht ik me dat de kopers die naar Marion toegaan weer andere verzamelaars van boekenleggers zijn.

18 opmerkingen:

Bart zei

Wij krijgen íédere dag verzamelaars van boekenleggers over de vloer.

Chrétien Breukers zei

Ik dacht altijd dat de verzamelaars van Boekenweekgeschenken het laagste van het laagste waren? Maar die zijn natuurlijk alleen een plaag in antiquariaten... "Ik heb ze bijna allemaal..."

André Degen zei

Coen, er zijn uitzonderingen! Mijn bloedeigen moeder, bijvoorbeeld. Zij spaart boekenleggers, zeker, maar koopt beslist ook boeken én leest die ook nog!

coen zei

@ Bart: daarom ben ik maar niet in de boekhandel gaan werken.
@ Chrétien: die Boekenweekgeschenkmensen willen tenminste nog een boek kopen. Het kan altijd erger.
@ André: geen kwaad woord over jouw moeder!

Anoniem zei

De boekenleggers van de kleine Uil bewaar ik allemaal. Je weet maar nooit wat ze later waard worden. Horen boekenleggers ook bij het boekenbezit, Coen? Want dan weet je wat je te doen staat.
Ik koop alleen boekenleggers met katten erop.
Giny

verzamelaar zei

Op de eerste plaats zijn het niet bijna allemaal oudere vrouwen die boekenleggers sparen en ten tweede de meeste boekenleggerveramelaars zijn ook verzot op boeken!En om nou bij elke boekhandelaar/antiquariaat een boek te kopen voor een boekenlegger dan word het wel een hele dure hobby en kun je ze dus toch misschien beter op marktplaats kopen.Zelf zal ik altijd vragen wat de kosten zijn als ik om boekenleggers vraag.
Ben in ieder geval blij dat er toch ook nog mensen zijn die wel enthousiast reageren wanneer je om boekenleggers vraagt en ze zelfs voor je bewaren.
En we zullen toch bij jullie moeten zijn om onze verzameling uit te kunnen breiden. Het woord BOEKENlegger zegt het al.

Dena zei

Zelf verzamel ik sinds afgelopen jaar ook boekenleggers. Niet alles, alleen de magnetische en zoek ik ze ook via marktplaats. Maar zelf ben ik student aan een bibliotheek opleiding en lees ook regelmatig een boek.

Ik begrijp wel dat het een irritatie punt is wat sommigen doen, maar ik zou niet iedere verzamelaar van boekenleggers over een kam scheren.

Dick zei

Boekenleggers verzamelen is niet alleen een hobby. Voor sommigen is het een manie geworden. En dat is niet leuk meer. Om in het bezit van oudere boekenleggers te komen moet je soms wel kopen. Boekenmarkten en boekhandels aflopen is soms best leuk. Je hebt geen idee tot welke leuke gesprekken je vaak komt. Wat belangrijk is, is dat je vooral eerlijk en open tegenover de (boek)handelaar bent. Ruilen is echter ook een hele leuke optie. Op zondag 28 maart wordt er een nationale ruilbeurs voor verzamelaars ven boekenleggers gehouden in de bibliotheek in Leusden. Dat is de tweede keer. De eerste keer was een groot succes. Voor inlichtingen: d.kolstee@chello.nl

Margreet zei

Het mooie van boekenleggers verzamelen is niet alleen de diversiteit van het object, maar ook het profiel van de verzamelaar.
Wereldwijd is het voor velen een aantrekkelijke hobby op welke schaal dan ook.
En het absolute walhalla is een ruilbeurs! Dus: kom naar Leusden voor een gezellig uitje!
Op 5 juni 2010 kunt u trouwens nog terecht in de bibliotheek Rheinhausen voor een soortgelijk evenement.

coen zei

Mooi zo. Het hele sneue volkje onder elkaar zonder echte boekenliefhebbers te treiteren.

Margreet zei

@Coen:
ongelooflijk, maar waar: een heleboel verzamelaars van boekenleggers zijn juist bij uitstek boekenliefhebbers en zelfs werkzaam in de branche...

Hartong zei

Dag Coen,
Je bent toch echt wel een beetje te verzuurd t.o.v. de boekenleggerveramelaar en je maakt daar een karikatuur van. Zelf verzamel ik enthousiast met mijn vrouw boekenleggers en daarnaast ben ik een echte bibliophiel. Als we exposeren maken we ook indirect reclame voor jouw uitgeverij! Dus iets meer respect zou je sieren!!
Georg Hartong

hartong zei

Dag Coen, je bent echt wel wat te zuur t.o.v. de boekenleggerverzamelaar!! Zelf verzamelen we(mijn vrouw en ik) fanatiek boekenleggers, maar daarnaast ben ik toch een echte bibliophiel. Bovendien maken we bij exposities van boekenleggers toch ook indirect reclame voor jouw uitgeverij.

coen zei

@ Georg Hartong: dat merken we ook meteen aan de verkoopcijfers. Als er opeens een piek is, dan zeggen we tegen elkaar: 'Zullen de Hartongetjes weer een bibliofiele expositie gehouden hebben?'

georg hartong zei

Dag Coen, Je hoeft voor mij niet steeds te bewijzen dat je verzuurd bent. Dat wist ik al!
Van iemand die zijn uitgeverij 'De Kleine Uil' noent mag je toch (al is het maar een klein beetje!) wijsheid verwachten. Je kunt de naam beter veranderen in 'Gal en Azijn' of 'De zuurpruim'!
Dubbele boekenleggers van jouw uitgeverij geven we door aan uilen-verzamelaars. Ken je die groep al?
Dat zijn ook hele leuke, enthousiaste en toegewijde verzamelaars. Heb je daar ook al een mening over?
Veel wijsheid toegewenst, Georg Hartong

coen zei

Ik wist wel dat dit ongeveer je niveau zou zijn. Het bewijst nog maar weer eens dat boekenleggerverzamelaars intolerante en haatdragende mensen zijn.

verzamelaar zei

Coen: Wat ben jij een negatief persoon als ik je reactie's zo lees en dit is dan ook absoluut geen reclame voor je bedrijf.De reactie's van jou op de site zegt dan ook meer over jezelf dan over de boekenleggerverzamelaar!
Geef je dan ook 1 tip: Probeer ieder mens in zijn waarde te laten!

coen zei

Alweer een anoniem persoon die reageert. Waren spellen anonieme mensen altijd zo beroerd?