hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 16 september 2009

NHL: Hoe de telefoon op te nemen


Soms hoef je nauwelijks commentaar te leveren bij de eindeloze stroom informatie die je bij ons van hogerhand op je bureau krijgt. Zo kregen we onlangs een peperduur boekje vol plaatjes met succesvolle studenten van godweetwaar in de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hogeschool (iedereen gooit dat ding meteen in de papierbak), daarnaast een pen, en een officiële brief met richtlijnen voor de jongste dag.
Wij zijn namelijk debiel. Er zijn mensen die al die vernieuwingen niet snappen en die mensen dat zijn wij. Wij zeggen bijvoorbeeld Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hogeschool, maar dat is niet goed.
'Een nieuwe naam

NHL Hogeschool, dat is per 1 september de nieuwe naam van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
De naam NHL Hogeschool wordt gebruikt zonder lidwoord. Bv. Je studeert aan NHL Hogeschool. En niet aan de NHL Hogeschool.
In lopende teksten, als NHL Hogeschool al eens genoemd is, mag je ook kortweg spreken van de NHL. In dit geval wordt wel een lidwoord gebruikt.'

Eerst maar een cursus alineaindeling volgen en dan de vervolgcurus 'Hoe formuleer ik een zin', denk ik dan, voordat je ons gaat zeggen waar we wel of niet een lidwoord mogen plaatsen.
Ik werk op hogeschool.

Dat was slechts het begin van de richtlijnen. Ook het volgende stukje is huiveringwekkend.
'Hoe de telefoon op te nemen

De nieuwe naam heeft onder andere gevolgen voor de manier waarop we de telefoon beantwoorden.

Goede(morgen), NHL Hogeschool. U spreekt met.....

Maak je gebruik van voicemail of een antwoordapparaat, wil je dan ook hier je boodschap aanpassen?'

Dit moet wel door iemand met een communicatie-achtergrond zijn geschreven. Die houden van veel puntjes..... Problemen doemen op als het middag is. Wat zeggen we dan?
- Goede, NHL Hogeschool. U spreekt met Coen Peppelenbos. Dat ik zo raar telefoon opneem komt door afdeling Communicatie op Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hogeschool. Wat is naam.....?

Daarna gaat het maar door. 'Hoe het nieuwe NHL briefpaper te gebruiken' (dat lijkt me sowieso al fout volgens de eerder opgestelde richtlijnen. Het moet zijn: Hoe het nieuwe NHL Hogeschool-briefpapier te gebruiken, of Hoe het nieuwe de NHL-briefpapier te gebruiken).
Na de richtlijn Hoe nieuwe visitekaartjes te bestellen komt de richtlijn Hoe het nieuwe NHL logo te gebruiken (dat lijkt me sowieso al fout volgens de eerder opgestelde richtlijnen. Het moet zijn: Hoe het nieuwe NHL Hogeschool-logo te gebruiken, of Hoe het nieuwe de NHL-logo te gebruiken). Ik zou mensen ook altijd aanraden om een vraagteken te zetten aan het einde van een vraagzin.
Hoe gebruik je een logo? De eerste richtlijn is heel nuttig:
'De keuze voor de witte of de zwarte variant van het logo is afankelijk van de achtergrond. Het zwarte logo is het voorkeurslogo.'
Dat vereist nog wel enige uitleg, want er zijn natuurlijk van die domme werknemers die op een wit papier een wit logo zetten. Dat is niet handig.
Als we een briefje naar onze internationale contacten sturen, dan heten we geen Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hogeschool meer, we gebruiken dan 'University of Applied Sciences'. Dat je niet denkt dat je met een stel onkundige types te maken hebt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar het moet natuurlijk ook niet zo zijn dat al die internationale contacten denken dat Coen Peppelenbos werkzaam is als ijshochey-sterspeler in de National Hockey League.

Nee hoor, ik vind dat je gelijk hebt. Die afkortingswaanzin is al begonnen bij de Bewust Ongehuwde Moeder-vrouw en daarna is het blijkbaar nooit meer goed gekomen.

Lili de Ridder zei

Hardop zitten lachen! (wat best een beetje ongemakkelijk voelt in mijn eentje op de bank)

Anoniem zei

Lees met veel plezier vaak je blog.

Met name de berichtgeving over de NHL.

Kwam er achter dat www.nhlhogeschool.com niet geregistreerd was, en van het een kwam het ander.

Dat maakt ons, tot op zeker hoogte, collega's.

Vriendelijke groet,

D. Koning