hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 29 oktober 2009

NHL: Onze bestuurders zijn arme sloebers

Op 6 juli schreef ik al over de salarissen van onze bestuurders Willem Smink, Diane Keizer-Mastenbroek (die mag altijd de notulen van de vergaderingen naar alle medewerkers sturen) en voormalig bestuursvoorzitter Frans Kuipers.
Op 18 september publiceerde mijn bond, de Aob, het jaarlijkse overzicht van topsalarissen van bestuurders aan hogescholen en universiteiten. De Aob zet vraagtekens bij het bedrag dat Kuipers nog meekrijgt naast zijn salaris (tot het moment dat Willem Smink het voorzitterschap overnam) en de ruime pensioenvoorziening.
* Voormalig Noordelijke Hogeschool Leeuwarden-baas Frans Kuipers verdiende vorig jaar ná zijn aftreden als collegevoorzitter per 1 maart 2008 nog 95.586 euro aan bruto salaris. Daarnaast is er een 'pensioenvoorziening' getroffen van 246.396 euro, aldus het jaarverslag.

Hoe zit dat? Ruud Nijhof, lid van de raad van toezicht, zegt desgevraagd dat Kuipers tot zijn fpu op 1 september 2009 nog anderhalf jaar is aangebleven als “adviseur van het college van bestuur op het gebied van internationale betrekkingen”.

Nijhof: “Het moment van terugtreden viel niet helemaal samen met de fpu-uitdiensttreding.” Die periode heeft hij “overbrugd door zijn expertise in dienst te stellen van het college van bestuur”. Kuipers heeft een project voor de Hbo-raad gedaan en als adviseur “een programmatische bijdrage” geleverd aan het college van bestuur, aldus Nijhof. “Er stond beslist een arbeidsprestatie tegenover.” Kuipers behield zijn oude salaris, aldus de raad van toezicht, zonder aan het voorzitterschap verbonden extra’s als representatiekosten.

Volgens bestuurssecretaris Bart Boudewijn zal het in 2009 verdiende salaris van de oud-bestuurder volgend jaar in het jaarverslag worden vermeld.

Over de pensioenvoorziening zegt Nijhof: “We vonden het gezien zijn verdiensten te verdedigen om de fpu tot aan zijn pensioenleeftijd aan te vullen tot zeventig procent. Kuipers was veertien jaar voorzitter en dat is ook geen baan van negen tot vijf.” bron: Aob

Vergeleken met de rest van Nederland (althans van de hogescholen waarvan de jaarverslagen binnen zijn) doen wij het van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hogeschool bepaald slecht. Ondanks een salarisverhoging van bijna 10% blijft Diane Keizer-Mastenbroek bij de laagverdieners: ze staat slechts op de 22ste plaats van HBO-bestuurders. 158.000 euro is gelijk aan de Balkenendenorm en me dunkt dat onze bestuurders wel wat extra mogen verdienen nu ze het zo moeilijk hebben met de bezuinigingen. Haar medebestuurder van InHolland verdient maar liefst 70.000 euro meer. Dat is overigens nog niets vergeleken met de echte wetenschappers: bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit kreeg vorig jaar een bruto salaris van 312.938 euro.
Hieronder een kaartje (klik erop voor een vergroting) op volgorde van de HBO-bestuurders, op de site van de Aob staat nog een PDF van de salarissen van alle bestuurders.

Geen opmerkingen: