hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 23 november 2009

80 jaar borstbeeld van Herman Heijermans


Op 23 november 1929 bericht het Rotterdamsch Nieuwsblad over de onthulling van het borstbeeld ter nagedachtenis van de schrijver Herman Heijermans. De schrijver overleed twee jaar eerder.
'De wethouder van Publieke Werken aanvaardde daarna namens het gemeentebestuur het gedenkteeken. Het gemeentebestuur zeide hij, dankt het comité dat het tot dezen daad is gekomen en hij herinnerde er aan dat Heyermans [sic] nog tijdens zijn leven de goede uitwerking van zijn werk heet [sic] gezien. Spr. hoopte, dat er nog eens een tijd zal komen dat het werk van den schrijver niet meer actueel zal zijn.'
Die laatste zin is een beetje dubbelzinnig, maar is ongetwijfeld goed bedoeld. Het borstbeeld kwam bij de ingang van het Vondelpark bij de Vondelstraat te staan. Daarna is het nog wel enkele keren verplaatst. Ik weet eigenlijk niet waar het beeld nu staat. Sowieso was niet iedereen destijds blij met het beeld:
'De heer Chr. P. v. Eeghen, bestuurslid van het Vondelpark zei dat het voor het bestuur een moeilijke beslissing was geweest, omdat men van het park geen standbeeldengalerij wenscht te maken.'
Het beeld werd gemaakt door Joseph Mendes da Costa.

4 opmerkingen:

Wim Sanders zei

Staat tegenwoordig op de Stadhouderskade (Leidsebosje).

woordsoep zei

die fallus is er overigens nu wel onder vandaan. Het is een van de mooiste schrijversmonumenten in Nederland. Raar weggestopt in een pishoekje naast de aanlegsteiger voor rondvaartboten.

Marjan zei

Ok, ok, het is té flauw, maar ik kan het niet laten.

... herman (sic) Heijermans...
Het beeld werdc (sic) gemaakt...
Het borstbeeld kwam bij de ingang van het Vondelpark bij de Vondelstraat.

Die laatste zin is een beetje dubbelzinnig, maar ongetwijfeld goed bedoeld.

coen zei

@ Marjan: heel goed. De berichten moeten er goed op staan.