woensdag 30 december 2009

David Levine overleden


Is the New York Review of Books nog hetzelfde zijn na de dood van David Levine? (Is De Volkskrant nog De Volkskrant na de dood van Opland?) Levine zorgde voor de messcherpe tekeningen van schrijvers, politici, acteurs en wie er ook toe deed in de wereld. Als je niet door Levine was getekend dan stelde je niks voor. De krasserige stijl die zo kenmerkend voor hem was, grote koppen op kleine lijfjes, maar in die paar lijnen zag je het karakter van de getekende. In Nederland is de stijl van Siegfried Woldhek (vooral in het begin van zijn carrière) nogal schtaplichtig aan de Amerikaanse meester en hij is de enige die ook een erg hoog niveau haalt.
Ik heb al heel lang The Arts of David Levine in de kast staan. Op de voorkant staat niet zo'n kenmerkende tekening in inkt, maar een kleurig schilderij. Veel mensen weten niet dat Levine een verdienstelijk schilder was. Bekijk je die werken dan had hij zo bij de Haagse school gepast; ze zijn goed geschilderd, maar ze doen nogal gedateerd aan. Op zijn eigen website staan ook enkele schilderijen.
Op de website van The New York Review of Books vind je het totale oeuvre aan karkaturale portretten van Levine. Een feest om in te zoeken. Bij mijn weten zijn slechts twee Nederlandse auteurs ooit vereeuwigd door Levine: Harry Mulisch en Cees Nooteboom. Een van mijn favorieten blijft de karikatuur van Buster Keaton (bovenaan dit stukje): die lome oogopslag is precies raak. En zo hoort een goede karikatuur ook te zijn: je moet direct zien wie het is en alleen de erg groten zijn in staat om dat te doen. De grootste is gisteren overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. David Levine werd 83 jaar.1 opmerking:

Wouter zei

Ik kwam ook nog een tekening van Spinoza tegen. Geen schrijver maar lenzenslijper. En een beetje filosoof natuurlijk.