hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 15 januari 2010

Abdelkader Benali maakt gratis bloemlezing voor jongeren


Een van de leukste projecten waar ik de afgelopen tijd aan mee mocht doen, was het samenstellen van een groslijst verhalen en romanfragmenten voor jongeren. Samen met drie docenten hebben wij een enorme lijst opgesteld, waaruit Abdelkader Benali een keuze heeft gemaakt (van 16 verhalen) voor een bloemlezing die tijdens de Boekenweek door de CPNB gratis wordt verspreid aan de leerlingen van de vierde klas van de middelbare school.
Op de site van Boekblad stond vandaag het nieuws dat het boek er ook daadwerkelijk komt en dat is verheugend nieuws, want toen wij ermee bezig waren was nog onduidelijk of het project gefinancierd kon worden. Vooral de slotvergadering bij Stichting Lezen was heel erg aardig omdat we alle vier onze boeken wilden promoten bij Benali (en in ons hart vonden dat onze eigen boeken natuurlijk het beste waren).
De uiteindelijke keuze is geschikt voor zowel jongens als meisjes, voor echte lezers als beginners. De gekozen verhalen zijn afkomstig van bekende en minder bekende auteurs. Ben heel benieuwd hoe de keuze van Benali gaat 'vallen'.
Ted van Lieshout leest in het bericht op Boekblad inmiddels iets totaal anders. De discussie woekert ook op de site van Pjotr van Lenteren.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Een interessantere discussie zou zijn om eens te kijken of in de bloemlezing ook jeugdliteratuur (of cross-over) werd opgenomen. De doelgroep bestaat immers uit 15-jarigen. Zo zouden de samenstellers kunnen laten zien dat ze jeugdliteratuur niet minachten.

Stefan

Pjotr zei

Hoi Coen, je woekert vooral zelf hoor, het grootst aantal reacties is van Ted en van Coen. Ik ben overigens wel erg benieuwd naar het volledige bericht op www.boekblad.nl. Als blijkt dat Ted en ik ten onrechte aan het 'woekeren' zijn, dan ben ik de eerste om dat toe te geven. Zou jij anders de context van het bericht rond het gewraakte citaat kunnen knippen en plakken en (bijvoorbeeld) hier in een reactie zetten?

coen zei

Het gewraakte zinnetje komt uit de eerste alinea van het bericht: 'Het jubileum van de 75ste Boekenweek vraagt om een bijzondere actie, vond de CPNB. Jongeren komen in de vierde klas voor het eerst echt in aanraking met literatuur. Daarom krijgen zij de bloemlezing TXT - Alles is mogelijk in 16 verhalen met literaire verhalen over opgroeien. Abdelkader Benali heeft boek speciaal voor deze gelegenheid samengesteld.'
Daarin staat geen aanval op de jeugdliteratuur. Dan ben je wel heel achterdochtig als je dat erin leest. Het enige wat er staat, is dat de meeste jongeren pas in aanraking komen met de literatuur (omdat ze vanaf de vierde klas gaan lezen voor de lijst). Voor die mensen is het boekje bedoeld.

Wouter zei

Volgens mij heeft de schrijver van deze zin gelijk. Zij suggereert volgens mij niets maar benoemt een feit, namelijk dat veel docenten Nederlands jeugdliteratuur niet als literatuur zien laat staan behandelen.

Als je het zo leest, staat er weliswaar dat de meeste docenten hun leerlingen handenwrijvend opwachten in de vierde om ze eens 'echt' in aanraking met literatuur te laten komen, maar blijft er ook ruimte over voor de jongeren die al vóór de vierde klas 'echt' in aanraking met literatuur zijn gekomen. Dus als je nog nooit 'echt' met literatuur in aanraking bent gekomen, kun in ieder geval vaststellen dat je nóg niet in de vierde klas zit.

Ik ben het wel eens met Coen dat alle suggesties rondom het zinnetje achterdochtig zijn. Want waarom word bijv. de schuld bij de schrijver van de zin gelegd en niet bij de docenten Nederlands?!

Wouter zei

wordt...

Pjotr van Lenteren zei

Ik ontken niet dat er van zekere achterdocht sprake is. Kinderboekenschrijvers hebben lange tenen en hun critici soms ook. Waarschijnlijk heeft RR er helemaal niets mee bedoeld. Maar ik vind het te makkelijk om te gissen wat ze ermee bedoeld heeft, je moet gewoon kijken wat er staat en aan wie die uitspraak toegerekend kan worden. Dat kan gezien de context maar aan twee instanties zijn: RR zelf, en dan moeten we het haar maar vergeven, of het is een (slordige) parafrase van een uitspraak van een woordvoerder van het CPNB. Die organisatie heeft al wel om mindere uitspraken eens een lastige algemene ledenvergadering gehad, meen ik te weten. Dus dat insiders een beetje prikkelbaar zijn op dat front... ik snap dat wel. Maar uiteindelijk heb je gelijk. Waar zeuren we over. Het is een mooi project. Het verdient een mooiere en diepgaandere bespreking dan er nu op boekblad.nl te lezen is.

coen zei

@ Pjotr: ik heb met mensen van Stichting Lezen en de CPNB mogen meewerken aan dit hele leuke project.
Ik werd boos omdat er door die achterdocht getwijfeld wordt aan de goede bedoelingen van die mensen door Van Lieshout (al ontkent hij dat), terwijl beide stichtingen zich juist enorm inzetten voor de jeugdliteratuur en ik tot nu geen enkel dedain ben tegengekomen. Integendeel.
Ik werd ook boos omdat binnen een paar uur na de lancering van het idee achter dit boek zo'n stukje alle lol weghaalt, alsof er een hond over je nieuwe tapijt piest.
Die lol komt wel weer terug als straks duizenden leerlingen een boek met totaal uiteenlopende verhalen mee naar huis mogen nemen.
Natuurlijk had dat gewraakte zinnetje beter geformuleerd kunnen worden. Bij Stichting Lezen staat er geloof ik een goede beschrijving van het project, maar misschien wekt ook deze tekst weer iemands woede op.