zondag 24 januari 2010

Geschiedenis van de Duitse literatuur

Sprak afgelopen donderdag met Erwin K. de Vries, docent Duits hier in de stad en vroeger collega op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hogeschool. Hij doet nog veel meer, maar ik was geïnteresseerd in het boek dat hij samen met Paul Goosen en Jos Kleemans had geschreven: Geschiedenis van de Duitse literatuur.
Eerst bestond er een website, maar docenten, leerlingen en studenten hebben altijd behoefte aan een boek. Een educatieve uitgeverij was niet geïnteresseerd, een gewone uitgeverij was niet geïnteresseerd; dan doe ik het zelf wel, dacht Erwin.
Hij richtte een eigen uitgeverij op, produceerde het boekje, bracht het via de website onder de aandacht en binnen het jaar was hij zijn eerste 500 exemplaren kwijt en kon hij er duizend bijdrukken.
Ik wilde met Erwin praten omdat ik dacht dat het een onooglijk boekje zou zijn en wie weet kon ik het boek binnenloodsen bij onze uitgeverij (om het daarna iets uit te breiden én met beeldmateriaal dat nu ontbreekt).
De Geschiedenis van de Duitse literatuur is echter geen onooglijk boekje dat door de auteurs zelf op de kopieermachine is vermenigvuldigd. Nee, het is een keurig gedrukt boek. Voor slechts €15,- euro te koop en Erwin had zeker geen behoefte om het boek bij een andere uitgeverij onder te brengen. (Tot zover de expansiedrift van Uitgeverij kleine Uil). Daarvoor vond hij het uitgeversvak veel te leuk. Zelfs het inpakken en verzenden was nog een grote vreugde voor hem.
We spraken ook over het succes van het Basisboek literatuur (ook gemaakt door twee auteurs die net als Erwin vroeger schreven aan de literatuurmethode Metropool), blijkbaar hebben heel veel mensen nog gewoon behoefte aan ouderwetse, degelijke boeken die niet meer gemaakt (kunnen?) worden door de grote uitgeefconcerns. Ik zal over een tijdje proberen om het boek toch in te lijven bij onze uitgeverij, als Erwin, gedwongen door het succes, de hele dag bezig is met postpakketjes maken en fietstochten naar de brievenbus, het aanmanen van onwillige betalers, de belastingdienst aan de deur krijgt voor het verkeerd berekenen van de BTW, etc. etc. Tot die tijd is het boek hier te bestellen.

1 opmerking:

Jody zei

is het het bedrijf sluit "haar" deuren, of is het het bedrijf sluit "zijn" deuren?