Sinds vorige week kunnen schrijvers een deel van hun manuscript op de site van ten pages plaatsen en als mensen het boek goed vinden kunnen ze een aandeel kopen in het boek. Als het boek wordt uitgegeven en goed gaat verkopen dan deel je als aandeelhouder mee in de winst.
Stel je hebt 20 aandelen in manuscript X. Alle aandelen worden verkocht en het boek wordt uitgegeven. Het boek wordt vervolgens in de winkel verkocht voor € 20,- en er worden 20.000 exemplaren van verkocht. Wat verdien je dan?
20 aandelen x 1/2000e x 10% x 20 euro x 20.000 = 400 euro.
Een aandeel kost 5 euro, dus van dat totaalbedrag van 400 euro gaat wel weer 100 euro af. De kans dat een boek van een onbekende auteur meteen 20.000 exemplaren verkoopt is echter niet heel erg groot. Als aandeelhouder deel je slechts vier jaar mee in de mogelijke winst.
Ik ben nogal sceptisch over dit initiatief omdat alleen het marktdenken centraal staat: u vraagt wij draaien. Tweeduizend aandelen leiden tot een uitgave: dat is dus 10.000 euro voor de productie van een boek. Als je als auteur 9.000 euro mee zou nemen naar een uitgeverij dan zouden heel veel uitgeverijen meteen de persen laten draaien. Toch is het interessant om te zien of op deze manier totaal andere manuscripten uitgegeven worden dan gebruikelijk was. Krijgen bepaalde schrijvers een kans voor wie tot voor kort de poorten van de uitgeverswereld gesloten waren?
Het eerste boek dat uitgegeven gaat worden De beste papa van de hele wereld van 'Knof' is
'een bundeling anekdotes, korte verhalen, oneliners en overpeinzingen over mijn meest briljante momenten als verwekker en opvoeder van drie fantastische kinderen. Want hoe ga je eigenlijk verstandig om met irritant kindergedrag als de waterpokken krijgen, ’s nachts wakker worden en weigeren je eigen veters te strikken? Hoe houd je je huwelijk romantisch en vurig als je er door chronisch slaapgebrek uitziet als een Ethiopiër uit de jaren ’80 (maar dan met die enge Michael Jacksonziekte waar je blank van wordt?)'
Voor de eerste bladzijden kun je hier klikken.
Voor dit boek ben je dus te laat als aandeelhouder. Je kunt nu je geld inzetten op de nieuwe nummer 1 Ik date maar wat van 'SuzeCompleetInStukjes'.
Deze verhalenbundel door schrijver en columnist Suzanne Buis bolt op van de al dan niet gruwelijke verhalen over blind dates, toevallige treffers, relatiewensen en andere overpeinzingen uit het bestaan van een single vrouw.
Aan tenpages.com werken De Arbeiderspers, Pearson en The House of Books mee. Daarnaast is Selexyz een partij; ik zie het sterretje uit hun oude logo terugkomen in het logo van tenpages.com (hebben zij een deal met uitgevers gemaakt?). Ronald Giphart en Jeroen Smit worden genoemd als adviseur. Angelique Wouters van Selexyz zegt:
'De samenwerking met TenPages.com ondersteunt onze inspanningen beginnend schrijftalent te stimuleren en helpt onze samenwerking binnen het uitgeverskanaal te versterken. Wij zien TenPages.com als een prachtig initiatief om aspirerende schrijvers de kans te bieden hun boek te publiceren.'
Ik zal de komende weken is gaan rondneuzen in de manuscripten die aangeboden worden. Wie weet word ik dan wel aandeelhouder.
1 opmerking:
Waar doet me dit aan denken?
Sell-A-Book <--> Sell-A-Band
'Risky business' weten we sinds deze week. Of niet?
Een reactie posten