hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 9 februari 2011

Doeke Sijens in Tresoar over de Friese biografie

Stel je voor dat je toevallig op een literatuurcongres in Albanië terecht komt, waar iedereen het heeft over Albanese boeken en Albanese schrijvers en je geen idee hebt waarover men het heeft. Gisteravond hield Doeke Sijens in Tresoar een lezing over de biografie, de biografische roman en biografische geschriften in de Friese literatuur. Gelukkig kon ik het Fries, beter dan het Albanees, redelijk verstaan. Het Friese taalgebied is echter zo klein (nog kleiner dan het Albanees) dat bijna iedereen die wel eens een Friese biografie (dat is een biografie in het Fries of over een Fries) in de zaal zat. Dat leek mij geen gemakkelijke opgave, want voordat je het weet, sta je op iemands lange tenen.

Wat in ieder geval duidelijk werd, was dat er een enorme hausse was aan biografische boeken. Interessant was ook de verwachting voor de toekomst. Zouden biografieën en autobiografieën veranderen nu schrijvers steeds meer gebruik maken van de sociale media. Als voorbeeld noemde Doeke het blog van Cornelis van der Wal met de provinciale titel Weg met de Randstad. Iedereen besmuikt lachen in de zaal. Ruurdtsje de Haan meteen twitterend: je wordt genoemd! Cornelis vroeg zich al af of Doeke ooit een biografie over hem zou schrijven.
Van der Wal heeft materiaal zat op zijn blogje en twitteraccount en toch vraag ik me af of er ooit iemand zal zijn die zich geroepen voelt dat spannende leven in kaart te brengen.
En zo bleef het nog lang onrustig in Friesland.

Geen opmerkingen: