Regenboogreeks

zondag 11 september 2011

Jack Lina (1954-2011)

Op 31 augustus is Jack Lina overleden, 57 jaar oud. Ik las het deze week in het Dagblad van het Noorden in een kort in memoriam. In de jaren negentig was Jack Lina de baas (althans iets hoogs) bij de lokale omroep RTV Oog. De omroep zat toen nog in een mooi gebouw aan de Boteringestraat. Met plakband en touwtjes werd toen nog tv gemaakt. Wilfred Genee begon er zijn carrière. Hans Sprakel, een vriend van mij, was destijds cameraman bij de omroep, maar hij wilde naast de dagelijkse zaken ook documentaires van langere adem maken. Als regisseur.
Zo hebben we een documentaire gemaakt over C.O. Jellema en één over Rutger Kopland. Jack Lina was de enthousiasmerende man op de achtergrond. Hij draaide ook mee bij de productie, want hij deed het geluid. Hadden we dat maar niet gedaan, want na een dag filmen met C.O. Jellema in en om zijn huis in Leens bleek dat al het materiaal bijna onhoorbaar was door een vreselijke ruis. Bijna alle opnames moesten over. Nu kregen we wel een echte geluidsman mee, maar ook zijn geluid bleek niet geweldig te zijn. Touwtjes en plakband.
Af en toe kwamen bij Jack Lina thuis, een oud huis in de Schildersbuurt, waar het altijd een zoete inval leek van mensen uit de culturele hoek. Geertje, de vrouw van, Jack werkte bij de USVA. Een dynamisch koppel.
Het productieteam van de Jellema-documentaire: met de cameravrouw en Hans Sprakel op de achtergrond en Jack Lina  op de voorgrond, glamoureus poserend.
Meer dan twee documentaires maakten we niet. Hans vertrok naar Amsterdam. In de tussentijd sloeg het noodlot toe: Geertje werd ernstig ziek en overleed in 1997. De keer dat ik Jack daarna op straat tegenkwam, was hij onherkenbaar. Hij had drie jassen uitgedaan. Ook hij verliet Groningen en ging naar Amsterdam, waar ik hem uit het oog verloor.
Hij werkte de laatste jaren in het Bethaniënklooster. Als je zo links en rechts over het net surft kom je ook daar de verhalen over de enthousiasteling tegen, de motor achter artistieke projecten. Hij heeft nog wel een keer gebeld. Ik moest een keer op bezoek komen in dat Bethaniënklooster. Dat is er niet van gekomen. Ik kreeg nog wel de digitale versie van de documentaire met Kopland. Die had ik graag op Tzum.info willen plaatsen, maar ik kan de schijf helaas niet terugvinden. Afgelopen woensdag is Jack op begraafplaats Selwerderhof in Groningen begraven.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Geesje heette in werkelijkheid Geertje

coen zei

Heb het veranderd, dank.

NOVY zei

Maar nog niet overal.

LeCarps zei

Hé Coen,

Ik lees je tekst nu pas en het raakt me diep. Dank je voor je mooie woorden.

Groet, Hans

Eveline zei

Jeetje is het alweer zo lang geleden,kort voor zijn dood heb ik hem nog aan de telefoon gehad en hij zei:Ik moet eerst nog vechten want ik ben ziek maar als ik weer beter ben gaan we met mijn bootje door de grachten.Jammer het mocht er niet meer van komen.
Vandaag moest ik weer heel sterk aan hem denken Ja de pruikenboom die wij samen hebben geplant in mijn tuin begint weer uit te lopen hij is er weer Jack roep ik maar het mag niet meer baten.Ik mis hem nog altijd als vriend die af en toe voor mij kookte en waarmee ik in een deuk lag als we weer jiskefet films keken.Dank voor alle fijne uren met jou.
Eveline