Regenboogreeks

maandag 28 november 2011

De eerste echte literaire pepernotentest

Over smaak valt te twisten en daarom organiseerde Jan Glas 'De eerste echte literaire pepernotentest'. Het eerste echte literaire pepernotentestteam bestaande uit Roos Custers, Jan Glas, Dolf Verlinden en ondergetekende testten tien verschillende pepernoten. Er werd blind getest, de deelnemers, op Jan Glas na wisten niet welk merk pepernoot in welk bakje zat. Tijdens de test werd ambachtelijke thee gedronken om de smaak niet te verstoren. Er werd getest op  smaak, beet, geur en uiterlijk (de laatste vormt één categorie). Per categorie kon een cijfer van één tot en met tien gegeven worden. Daaruit werd het gemiddelde berekend en vervolgens het gemiddelde van de vier testers.

De uitslag (met commentaren):

1 Bolletje - 6,5
'Licht verbrand maar daar houd ik wel van.' De beet was volgens een ander 'zanderig'. De pepernoot oogt 'diepgegroefd', maar heeft een 'doorzonsmaak'. Eén panellid trok de score omhoog met nogal hoge cijfers.

2 Spar - 6.4
In de winkel nogal liefdeloos in een bak gekwakt (wel als eerste van Nederland), maar hier toch een verrassende tweede plek, dankzij de 'kaneelgeur'; de smaak had wat 'kruidiger gemogen'. Een 'allemansvriendje' constateert een panellid.

3 Aldi - 6.2
In smaaktesten komt de Aldi vaak goed voor de dag en dat is hier ook zo. 'Kruiden in balans' zegt de een, terwijl de ander oordeelt 'geen uitgesproken smaak'. Ook over de beet is men het oneens: 'ietwat te hard' staat tegenover 'mal papje in de mond'.
Mal papje in de mond
4 Albert Heijn - 6.1
De mensenvriend Albert Heijn scoort nog een echte 6 met zijn pepernoten. 'Een sterke geur', 'een beetje aangebakken?' De laatste opmerking zien we terug: 'te lang in oven geweest?'. Dat panellid rept overigens van 'weinig geur'. De smaak is 'snel weg'.

5 Kruidvat - 5.9
De eerste drogist in de rij, met net geen 6. Een beetje een 'laf smaakje', smaakt naar 'karton'. 'Hapt heerlijk weg', maar heeft een wat 'ielig uiterlijk'.

6 V&D - 5.6
Nog net een voldoende. Pepernoten bleken na afloop in een vormeloze zak te zitten van La Place, ontworpen door iemand met suïcideplannen. Merkwaardige vorm: 'bleke noot', 'platvoetje' met de geur van 'vorig jaar' en ook de beet is het 'voorportaal van slofheid'. 'Mediocre nootje' schrijft de één, terwijl een ander dit de beste pepernoot van de avond vond.

7 HEMA - 5.2
De eerste onvoldoende. 'Geurloos, saai uiterlijk', 'ietwat lafjes'. De pepernoot 'plakt te veel'. Over de smaak: 'karakterloos', een ander noteert bij de smaak: 'ontbreekt'. De Zwarte Piet op het zakje van de HEMA kijkt wat sip. Wij weten waarom.

8 Trekpleister - 4.5
'Muffe noot' met een 'nasmaakje'. 'Geen geur, wel mooi rastertje.' 'Kartonsmaak'. 'Ziet er wel aardig uit', zegt de één, als een 'koekig kokindje' vindt de ander.
Mooi rastertje

9 Bakkerij Haafs - 4.0
De pepernoten worden verkocht in een puntzak. We komen dit soort pepernoot bij veel echte bakkers tegen. De pepernoten uit Haren vallen niet echt in de smaak. Te 'zoet', te veel 'anijsgeur', te 'hard'. Ze 'zien er niet uit', 'bleekneusjes', 'alsof ze al een jaar liggen'. Niemand is positief over de smaak: 'te veel speculaassmaak vermengd met chemicaliën'. 'Kots!' zegt de ander iets bondiger.

10 Molenaartje - 2,3
Pepernotenalarm! Het eko-merk te koop bij de Ekoplaza scoort veruit het laagst. 'Allerbelabberst uiterlijk, zielig', 'niet mooi rond van vorm'. 'Samengeperst biscuit', 'muf', 'klef', 'blijft plakken', 'te zacht, niet knapperig', 'geen geluid bij beet'. De jury waarschuwt ernstig tegen deze smakeloze pepernoot.
Ekopepernoot: pepernotenalarm
* De jury is sterk gekant tegen het oprukkende politiek correcte woord 'kruidnoot'. We wilden eerst alle zakken waar 'kruidnoot' op stond een punt aftrek geven, maar dan scoorden de meeste merken een onvoldoende. We hadden ook de Ekopepernoot van Ekoplaza een punt extra kunnen geven omdat daar wel gewoon 'pepernoten' op de zak staat, maar zelfs met een punt extra zouden de ekopepernoten de laagste score behouden.

* De Jumbo zou ook meedoen, maar de pepernoten waren, in de week voor Sinterklaas, op. Geen goede inkoper.

* Van tien soorten pepernoten krijg je een bal deeg in je maag. Het testpanel was aan het einde van de avond een beetje misselijk.

* Volgend jaar weer!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Als het hoogste cijfer een 6.5 is, zijn ze eigenlijk allemaal niet lekker.
Giny

Anoniem zei

Mis ik iets? Het zijn toch kruidnoten en geen pepernoten. Pepernoten zien er anders uit en smaken anders.

Groet, Daniel.

Gelkinghe Groninganus zei

Zo bezien als dit uiterst kritische panel het doet is er een gat in de bovenkant van de pepernotenmarkt.

Karel ten Haaf zei

Boeiende en nuttige test. Maar Daniël heeft gelijk.

Woest en Ledig zei

En wat is hier literair aan? Het oogt vooral gezellig.

coen zei

@ Giny: Maar voor sommigen wel.
@ Daniel en Karel: Jullie zijn kruidnotenfundi's.
@ Gelkhinghe: zeker, het moet beter kunnen.
@ Woest en ledig: twee schrijvers, een redactrice en een literaire fotograaf en dan nog deze vraag?

Woest en Ledig zei

@Coen Als je zo redeneert dan bestaat er ook zoiets als literair douchen.

coen zei

Dat is ook zo, doe ik elke dag.

jackie zei

"De jury is sterk gekant tegen het oprukkende politiek correcte woord 'kruidnoot'."
Huh? Het gaat niet over politiek correct, maar over het onderscheid tussen twee totaal verschillende producten. Een pepernoot is simpelweg iets anders dan een kruidnoot. Niet alleen verschillen substantie en smaak, zelfs de basisingrediënten zijn anders (tarwe tegen rogge, anijs tegen speculaaskruiden).
Tja, als je daar al geen onderscheid in maakt, kan je blijven testen, zonder ooit iets te proeven.

coen zei

alweer een kruidnootfundi