Mooie Zondagschrijvers weer. Lucas Zandberg, die onlangs Mayling publiceerde, vertelde over zijn afkeer van de romans van schrijvers van zijn generatie. Drank en drugs en het leven in de stad. Zijn blik is kosmopolitischer. Uit nieuwsgierigheid. In de eerste roman speelde Wenen een belangrijke rol, in de tweede Parijs en in de derde China en New York. Op mijn vraag waarom hij toch altijd voor machtige vrouwen koos als onderwerp voor zijn romans, antwoordde hij dat ik dat al vier keer had gevraagd en dat hij nog steeds geen goed antwoord had, maar dat zijn volgende boek over een man gaat.
Daphne de Bruijn verzorgde de rubriek 'Opgevist' en dat deed ze bevlogen. Zij besprak drie boeken die iedereen zou moeten lezen:
1 De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett.
2 Charlotte Salomon - Leven of theater, een autobiografisch zangboek in 769 gouaches.
3 Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer
Hoofdgast Oek de Jong praatte gepassioneerd over zijn boek Pier en oceaan, het verschil tussen fictie en autobiografie, Zeeland en Friesland, schilderijen, religie, verdrinking, kortom over alles waar deze prachtige roman in twee delen aan raakt. Ik heb met buitengewoon veel genoegen deze delen uitgelezen. Die 800 bladzijden doen verlangen naar meer. Als iemand nog een geschikt cadeau zoekt voor de kerstvakantie: Pier en oceaan.
2 opmerkingen:
Lucas 'sterke' vrouwen? Berekenend en hysterisch, narcistisch en zwak!
Misschien had ik 'machtige' vrouwen moeten gebruiken.
Een reactie posten