hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 10 maart 2013

Stand van stad in maart


De maandelijkse talkshow Stand van stad begint steeds beter te passen in de eigen jas. Gastheer Bram Douwes houdt het tempo aangenaam hoog en weet af en toe vragen en opmerkingen te maken waardoor het gesprek meteen op scherp komt te staan. Dat was meteen al het geval bij de eerste gast van de middag Andreas Blühm die als ambitie had dat er meer met kunstenaars uit stad en regio moest gebeuren. 'Welke kunstenaar heeft het Gronings Museum dan gemist?' vroeg Douwes alert en Blühm bleef het antwoord eerst schuldig en zei toen dat hij geen voorkeuren kon uitspreken. Douwes vroeg ook naar de museumnota die een tijdje geleden uitkwam en waarin stond dat Groningen meer contact moest onderhouden met Boymans van Beuningen en zich meer moest richten op kunstnijverheid. Van dat rapport hoefden we ons weinig aan te trekken, aldus Blühm.

Twee verbeteringen waren er zichtbaar tijdens deze editie van Stand voor de stad. De muzikant (Swinder deze keer) zat gelukkig voor het verhoogde podium waardoor niet elke keer het doek opgehaald hoefde te worden en de filmpjes en foto's werden niet op het zijdoek geprojecteerd, maar achter de sprekers, zodat je als toeschouwer niet heen en weer hoefde te kijken.


Doeke Sijens  besprak IV van Arjen Lubach en Jan Doevendans ging in zijn enthousiasmerende natuurpraatje in op de merel en muis. Doevendans is niet echt zachtzinnig; hij zegt tussen neus en lippen door dat hij hoopt dat er van een nest merels evenveel vogels overblijven als er geboren worden, want anders krijg je er teveel. Douwes kreeg van de stadsbioloog een muizenval cadeau omdat hij net jarig was geweest.


'Ben je ook zo blij dat Karin Dekker weg is?' begon Douwes het gesprek met GroenLinks-man Mattias Gijsbertsen en het zijn dit soort vragen die het zout in de pap zijn. Gijsbertsen sprak in algemene termen over zijn partij en verviel net als vorige maand Kris van der Veen in politiek jargon toen hij het had over 'de agenda van de toekomst'. Waarom spreken jonge, veelbelovende politici dat soort woorden uit?
Gijsbertsen mocht het Boterdiep uitgummen en er iets nieuws voor in de plaats zetten. Hieronder het resulataat.



Blij waren we met de gasten uit Hoogkerk die taartjes voor iedereen hadden meegebracht. Michael Hermse vertelde aan de hand van Drie foto's over Hoogkerk (dat volgens de gasten uit het dorp toch liever geen wijk van Groningen werd genoemd). Ik vermoed dat Hermse nog beter is als hij zich beperkt tot één foto. Hij weet over alles wat hij ziet wel iets te vertellen, maar heeft nog niet door dat dat interessant is.



Schrijver en Volkskrantcolumnist Peter Middendorp mocht vertellen over de prestaties van FC Groningen en de rellen in Haren. Er werd ook een filmpje getoond waarin Peter als supporter getoond werd tijdens de wedstrijd. Na afloop hoorde ik dat de twee doelpunten net gevallen waren op het moment dat hij bier was gaan halen. De vloek bij het doelpunt was wel gefilmd, maar was gesneuveld in de montage.


Joost Oomen bracht op zijn eigen energieke wijze weer een actueel gedicht over de stad, Beno Hofman kondigde een nieuwe historische rubriek aan en er werd tot slot weer een culturele agenda gepresenteerd. Ik snap nog steeds niet waarom dat door iemand anders dan de presentator voorgelezen moet worden. Een verbetering met de vorige keer was wel dat er enkele mensen in de zaal zaten die kort iets over hun programma mochten vertellen. Dat kan Douwes heel goed zelf. Ook nu kwamen de scherpste vragen van als terzijdes van hem. De man van het whiskyfestival werd aangespoord om maar wat in te schenken. Daarna bleek wel dat de whisky uit een houten van uit 1964 niet besteed was aan de presentator.


Stand van de stad wordt kortom steeds meer wat het moet zijn. Gelukkig besteedde men vandaag ook even aandacht aan het overlijden van Ypke Gietema. Dat ging een beetje zijdelings. Andreas Blühm kende hem helaas nog niet. Hij had wel een afspraak met de wethouder die mede gezorgd heeft voor het museum op deze plek, maar Gietema was toen al te ziek. Beno Hofman kon kort nog iets zeggen over de wethouder. Toch had daar iemand moeten zitten die iets kon vertellen over de oud-wethouder. Achter mij zat Lejo Siepe die dat zo had gekund. Misschien zaten er wel meer mensen in de zaal die voor de vuist weg vijf minuten hadden kunnen spreken over deze markante Groninger.

Er is nog één Stand van de stad in april. De afleveringen van januari en februari kunt u hier en hier vinden. Volgend jaar gaat men met de talkshow door. Ik hoop wel dat ze Douwes alvast een vast contract hebben aangeboden. Dat hij niet met de zomervakantie opeens voor een heel andere club voetbalt.



1 opmerking:

Jasper zei

Sterker nog, Coen, achter jou zaten naast Lejo Siepe ook de twee makers van de film over Ypke. Die hadden er zo niet nog meer over kunnen vertellen. Maar gelukkig, Aanstaande zaterdag, 16 maart draait "Ypke", onze documentaire, in Forum Images, om 20:15.