hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 8 juli 2013

Kroniek Leeuwarder Courant - Geheimtip

Geheimtip

Martin Ros (76) is bezig aan een comeback. Vroeger een gewaardeerd boekenbespreker bij de TROS Nieuwsshow, maar in de laatste jaren herhaalde hij steeds verhalen over de Tweede Wereldoorlog en boeken van veertig jaar geleden. En hij had het vaak over 'het hele erge' waarmee hij, afhankelijk van de context, kanker of seks bedoelde. Na het ontslag bij de TROS volgden gesprekken op de website van Selexyz. Toen werd het stil. Nu kan hij ons weer als vanouds informeren bij Radio Soest: 'Bovendien ging hij zomers met een vriend naar Thailand en deed daar het hele erge met die Thailandsen, want daar kun je voor een scheet en een knikker op die vrouwen, dat weet je.' Sterkte, Soest.

Westerhaven 1994, met reclame voor Hermans in Leeuwarden

Een van de laatste optredens van Willem Frederik Hermans vond plaats in Leeuwarden. Hij wilde niet in Groningen optreden. Nou ja, onder één voorwaarde: 'U moet de professoren Tamsma en De Koning op de Grote Markt halfnaakt aan staken binden, langzaam half dood martelen, vervolgens lichtelijk roosteren boven een kittig houtvuurtje en ten slotte ophangen aan de Martinitoren.' Daaraan werd niet voldaan. De zo gehate stad Groningen was onlangs in de race om de collectie schrijfmachines van Hermans binnen te halen. Slechts 4% van de stemmers op internet was het daar mee eens. De schrijfmachines verdwijnen naar boekhandel Limerick in Gent. Het gevolg: kamervragen en de gemeenteraad van Groningen die met een ideetje komt om de collectie toch nog binnen te halen: een nacht van Hermans organiseren, onder het motto ‘Nooit meer slapen’. Wie de roman kent, weet dat de romantitel een eufemisme is voor de dood. Net zo dood als de vruchteloze pogingen om een gelopen wedstrijd alsnog te winnen.

Op Facebook bestaat een besloten groep voor boekhandelaren. Meestal met mopperige berichtjes over de vooruitgang in het boekenvak. Afgelopen maandag verscheen er opeens een vraag van de CPNB aan de boekhandelaren of zij nog iemand wisten voor het Kinderboekenweekgeschenk van volgend jaar. Blijkbaar ontbreekt de kennis bij de organisatie sinds het conflictueuze vertrek van Marieke Verhoeven die bij de CPNB verantwoordelijk was voor de jeugdliteratuur. Op Tzum reageert ze: 'Genoeg suggesties voor de komende 5 jaar. PS Geheimtip: in mijn voormalige computer zitten nog wel wat meerjarenplannen inclusief suggesties voor thema’s en auteurs. Altijd handig.'

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 6 juli 2013.

Geen opmerkingen: