Parel
De Amerikaanse bioscoophit The Fault in Our Stars, de verfilming van Een weeffout in onze sterren van John Green, is volgende week bij ons te zien. Een ontroerende film over twee jonge mensen die elkaar ontmoeten bij een praatgroep over kanker. Amerikaanse fans die in Amsterdam komen om plekken te zien uit de film moeten op dit moment een teleurstelling verwerken: het bankje waarop de twee hoofdpersonen zitten, is weggehaald. In buitenlandse media wordt gespeculeerd dat het bankje is geroofd om geld aan te verdienen: ‘Keep your eyes on eBay,’ zegt de woordvoerder van de stad Amsterdam. Hij beloofde een nieuw bankje op dezelfde plek. Dat is mooi natuurlijk, maar dat is niet het bankje waarop Hazel en Gus zaten te zoenen. De werkelijkheid kan fictie niet nabootsen.
Je kunt veel zeggen van de CPNB, maar niet dat ze voor de inhoud gaan. Deze week werd een nieuwe filmprijs voor de beste verfilmde boeken in het leven geroepen. De Parel heet de prijs, genoemd naar Het wonderlijke leven van Willem Parel, de geflopte speelfilm van Wim Sonneveld uit 1955. Een jury van filmrecensenten heeft zes titels uitgekozen, van The Hunger Games tot Het diner. Populariteit lijkt het belangrijkste criterium voor de uitverkiezing. Geen criterium dat verband houdt met het boek. Het publiek mag nu kiezen uit die zes filmtitels. Je kunt nergens vinden wat de filmmaker krijgt. Het zal wel een lelijk beeldje en de eer zijn.
Wim Kieft kreeg in het voetbalpraatprogramma VI Oranje een gouden exemplaar overhandigd van zijn boek Kieft. Johan Derksen, tevens uitgever van voetbalboeken die hij in het programma omhoog kan houden, stak de loftrompet over het product uit eigen stal. Er zijn nu honderdduizend exemplaren verkocht van de biografie. Kieft vertelde dat hij het geld goed gebruiken kan om zijn schulden af te betalen. René van der Gijp, die met zijn boek Gijp al eerder binnenliep, grapte: ‘Ze wilden zijn boek verfilmen, maar ze konden niemand vinden die de hoofdrol wil spelen.’ Misschien maar goed ook. Stel je voor dat Wim Kieft de Parel overhandigd krijgt met een lege envelop, hij zou spontaan weer een snuif nemen.
Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 5 juli 2014.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten