hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 20 oktober 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Stuk

Stuk

Vol spanning zat ik op de computer te kijken naar de uitreiking van de Man Booker Prize 2014. De BBC-presentatrice interviewde op het balkon van de London's Guildhall twee mensen over de genomineerde boeken en over haar schouders heen zagen we dat het diner beneden in de zaal nog in volle gang was. Toen kwam de juryvoorzitter aan het woord. Het bestek klaterde op de borden. We konden niets horen van wat hij zei, ook nadat alle messen vorken waren neergelegd. Iemand had vergeten het geluid door te verbinden met ons, kijkers op afstand. Er werd teruggeschakeld naar het balkon en daar werd uit arren moede doorgepraat over de nominaties. Opeens veel lawaai beneden, de winnaar was bekend gemaakt: Richard Flanagan. We zagen hem het podium opklimmen en een dankwoord geven. Het geluid in de huiskamer deed het nog steeds niet. Zo dicht bij het literaire wereldnieuws zitten en niets kunnen verstaan. Volkskrantcriticus Hans Bouman tweette: 'BBC really fucked up this year's Man Booker announcement. Bloody shame.'


Pas op voor Adobe Digital Editions (ADE) 4.0. Die werkt namelijk een beetje te goed. Het houdt een groot aantal persoonlijke gegevens bij, onder andere welke boeken je leest en welke pagina's van die boeken. Grote bedrijven als Google, Facebook en Adobe weten meer over ons dan onze vrienden en geliefden. De bibliotheek, die tegenwoordig ook e-books uitleent, adviseert om ADE 4.0 voorlopig maar niet te gebruiken. Vroeger kon je moeder opeens haar hand op je boek leggen en vragen: 'Laatste woord?' Tegenwoordig weet Adobe het antwoord.

Het College van Bestuur van hogeschool Fontys ontsloeg vorige week schrijver A.H.J. Dautzenberg. Niet omdat hij slecht werk afleverde, maar vanwege zijn meningen. Bij bestuurders loopt de stront altijd dun door de broek als ze vermoeden dat hun school in een slecht daglicht kan komen te staan.Hoe je ook over de schrijver denkt: het is een volstrekt ridicule grond om iemand te ontslaan. Collega-schrijvers en -docenten namen het op voor Dautzenberg, maar tevergeefs. Bestuurders tevreden, terwijl zij verantwoordelijk zijn voor een veel grotere imagoschade. Deze week is de kwestie al doodgebloed: de angsthazen hebben voorlopig gewonnen.

Eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 18 oktober 2014.

Geen opmerkingen: