hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 31 december 2014

Top 10 mooiste boeken van 2014 (8) Coen Peppelenbos

Hieronder mijn top 10. Genoeg mooie boeken gelezen om ook een top 20 te maken met Kees 't Hart, Jaap Robben, Willem Claassen, Chrétien Breukers etc. etc. Daarnaast heb ik nog veel mooie boeken niet gelezen. Dus hier zul je het mee moeten doen. De linkjes gaan naar mijn besprekingen op Tzum.

1 Peter Middendorp - Vertrouwd voordelig

Het boek is veel meer dan de heisa die ontstond omdat een paar Drenten zich weer eens, ten onrechte, beledigd voelden: het is voor een deel ook een genadeloos en schrijnend zelfportret van de auteur, maar dat is een beetje in het tumult verloren gegaan. Een boek met een lichte toon en een donkere rand.

2 Jeroen Brouwers - Het hout


Je hoort jonge schrijvers wel eens klagen over gebrek aan aandacht en prijzen en soms denk je dan: zouden ze wel eens boeken van hun oudere collega's lezen en vergelijken met die van henzelf? In Het hout beeldhouwt Jeroen Brouwers weer personages en zinnen die aantonen dat hij een meester is. De beklemmende wereld van een katholiek jongenspensionaat.

3 John Green - Een weeffout in onze sterren


Pas dit jaar gelezen vanwege de verfilming (die ik nog niet gezien heb). Heftige thematiek: jongeren met kanker, maar met een cynisch, opgewekte ondertoon. Een boek waarbij je het het niet droog houdt.

4 Dave Eggers - De cirkel


Ook pas dit jaar gelezen. Terwijl je weer een 'vind ik leuk' plaatst bij een commentaar op Facebook, denk je weer terug aan dit boek waarin de terreur van de sociale media tot in de gekste proporties wordt opgeblazen totdat je af en toe merkt dat de romanwerkelijkheid de 'echte' werkelijkheid wel heel dicht nadert.

5 Kees van Beijnum - De offers


Ik heb me verbaasd over de geringe respons die dit boek heeft gekregen. Over een Nederlandse rechter bij het Tokio-tribunaal. Naast een psychologische geschiedenis ook een roman over neokolonialisme, geschreven door iemand die weet hoe hij een verhaal moet schrijven.

6 Kristien Hemmerechts - De vrouw die de honden te eten gaf


Ook bij Hemmerechts kwam veel gedoe over haar boek. Er waren zelfs kortzichtige boekhandelaren die het boek niet in de winkel wilden hebben. Toch weet de schrijfster een portret op te roepen van een van de meest gehate personen uit haar land, zonder dat je meteen een hekel aan haar krijgt. Dat zij als auteur niet oordeelt is juist de kracht van het verhaal.

7 Rob van Essen - Hier wonen ook mensen


Om mezelf te citeren: 'Er zijn schrijvers van wie je ongezien elk boek kunt kopen en Rob van Essen behoort tot die categorie auteurs.' De beste verhalen in deze bundel zijn absurdistisch en roepen tegelijk mededogen op.

8 Gustaaf Peek - Godin, held


Een roman over de liefde, maar dan in alle facetten van de liefde, niet alleen de seks. Peek is een schrijver die niet elk jaar een boekje op de markt hoeft te poepen en dat heeft tot gevolg dat de romans die hij tot nu toe gepubliceerd heeft allemaal de moeite waard zijn. Dankzij De Wereld Draait Door werd deze roman op valse gronden terecht een verkoopsucces.

9 Erwin Mortier - De spiegelingen


Nog zo'n schrijver waarvan je alles zou kunnen kopen. Ben het helemaal eens met wat Bart hier gisteren over het boek zei.

10 Esther Gerritsen - Roxy


De hoofdpersonen in de boeken van Esther Gerritsen doen nooit wat je verwacht bij een normaal mens (mochten die al bestaan). Dat is de kracht en in zijn voorspelbaarheid ook de zwakte van haar boeken. Toch lees ik haar boeken altijd met ontzettend veel plezier door de opgeruimde toonzetting, terwijl de inhoud vaak gitzwart is.

Geen opmerkingen: