Het feestvarken Van der Hoef krijgt champagne |
Marleen Vermooten krijgt paling |
Het juryrapport:
Kasper Peters
Met een aanstekelijk enthousiasme weet dichter Kasper Peters mensen voor poëzie te interesseren. Is het niet als poëziedocent (van kunstacademie tot gevangenis), dan wel als brommerdichter in de bibliotheek. Daarnaast laat hij toeschouwers op andere manieren met de dichtkunst kennismaken dankzij De Vloeibare Woordenwinkel waar hij als een van de woordmixers cocktails shaket van dranken en zinnen. Maar bovenal is hij initiator van poëzieavonden in theater De Kapel in het Oude RKZ. Dichters uit Groningen en de rest van Nederland treden op waarbij regelmatig een cross-over met muziek plaatsvindt. Al weer drie jaar organiseert Peters deze avonden waarbij hij oog heeft voor ontontdekte dichters en schrijvers.
Kantoorpoëzie
De naam is geboren uit bittere noodzaak: er werd een poëzie-avond gehouden in een ruimte waar Joost Oomen kantoor hield. Inmiddels is Kantoorpoëzie een geuzennaam geworden. Kantoorpoëzie duikt op verschillende plekken in de stad op en weet poëzie te brengen op een manier die nog niet eerder voorkwam in Groningen. Zo werd The Gym omgebouwd tot eierrestaurant, zo werden in een oud fabrieksgebouw verschillende dode dichters weer tot leven gewekt en zo werd in de werkruimte van de Machinefabriek van het NNT Dimitri Verhulst voorafgegaan door een stoet totaal onbekende en totaal vergeten hoogbejaarde dichters. Acteurs naar later bleek. Stadsdichter Joost Oomen en Marleen Nagtegaal (gesecondeerd door Jan-Willem Dijk en in het verleden Japke Brouwer) weten op deze onconventionele wijze ook jongeren te trekken (tussen de 100 en 200 per keer). Een enorme prestatie.
Café Marleen
Het café van Marleen Vermooten en Jan Strikwerda kende al een Songclub. Op initiatief van Karel ten Haaf is daar de Dichtclub bij gekomen. Twaalf seizoenen lang bood het café plaats aan aanstormend talent en gearriveerde poëten. Elk jaar verscheen er bovendien een speciale uitgave met gedichten van het afgelopen seizoen. Naast de Dichtclub kwam er nog een Prozaclub en sinds enige tijd kwam daar de De Meindert, Igor, Pepr & Kesanova Show bij. Zonder subsidies, maar dankzij de tomeloze inzet van Marleen Vermooten, kwamen in dit café talenten tot bloei. Per 1 januari is het café vanwege droeve omstandigheden gesloten, maar dat neemt niet weg dat de verdiensten van de mensen die deze literaire broedplaats mogelijk hebben gemaakt (voor en achter de schermen) groot zijn.
De jury heeft besloten de Kees van der Hoefprijs 2015 - ook als er geen sprake zou zijn geweest van sluiting - toe te kennen aan Café Marleen.
Joost Oomen ontfermt zich over de paling |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten