hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 10 januari 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Charlie

Charlie

De directeur van de OBA opent Vers voor de Pers (de dag waarop journalistiek Nederland naar Amsterdam trekt om de contacten met uitgevers wat aan te halen en 'gepitcht' te worden over de nieuwe uitgaven) met een verwijzing naar de terreuraanslag in Parijs. Het gebeurt die dag nog een paar keer en daardoor krijgen die algemene, grote woorden over 'vrijheid van meningsuiting' en 'het hart van de democratie' iets gratuits. Ik hoop vooral dat die moslimterroristen die handelen in de naam van een malle profeet kapot geschoten worden (en dan weer opstaan en weer kapot geschoten worden, twaalf keer als het kan). De woede zit mijn redelijkheid nog een beetje in de weg donderdag. Mijn woede geldt ook al die reaguurders die oproepen om moskeeën in de fik te steken. Steek je eigen computer maar in de fik, dat scheelt een hoop ellende.

Ronald Snijders doet aan cabaretteketet en presenteert het programmaonderdeel waarbij de Boekenweek nader belicht wordt. Ronald Giphart krijgt een paar onbenullige vragen over een boek waaraan hij heeft meegwerkt. Zijn verhaal gaat over IJsland waar veel geisers zijn. Snijders vraagt: 'Dan zijn er zeker ook veel loodgieters?' Is me dat lachen. Even later: 'Dan is er zeker ook een programma Loodgieter zoekt vrouw?'


Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Dimitri Verhulst, maar het Boekenweekessay heeft Pieter Steinz gemaakt. Steinz zit op de eerste rij, zijn vrouw Claartje voert het woord voor hem omdat de ziekte ALS hem het spreken onmogelijk heeft gemaakt. 'Hoe is nou met Pieter?' vraagt Snijders, goddank zonder grappig te zijn. 'Als je dat gisteren had gevraagd, dan had ik gezegd slecht, want toen was hij niet in staat om te komen, maar vandaag goed,' zegt zijn vrouw. Fotograaf Bert Nienhuis zit, terwijl de vrouw van Steinz voorleest uit het Boekenweekessay, op een paar meter afstand voor Pieter Steinz op de grond. Hij heeft zijn camera met telelens op het getaande gezicht van Steinz gericht, die zijn aandacht bij het podium probeert te houden, maar iedereen hoort, minutenlang, het geratel van het fototoestel: tak tak tak, tak tak tak, tak tak tak, tak tak tak, tak tak tak.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant van 10 januari 2015.

Geen opmerkingen: