hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 2 augustus 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Komkommer

Komkommer

U kunt vanmiddag wel op de Nieuwestad kijken of er een boot vol schaars geklede homo's langsvaart, maar er is toch een grotere trefkans op de Amsterdamse grachten. Al heel lang bestaat het fenomeen van de Roze Zaterdag die elk jaar op een andere plek in het land gehouden wordt, maar sinds Gay Pride bestaat hoeft de Amsterdammer de stad niet meer uit om aan homo-emancipatie te doen. Ik zie een overeenkomst met Manuscripta dat ook niet meer in Amsterdam gehouden wordt en prompt beginnen Amsterdamse uitgevers een eigen feestje. Roze Zaterdag krijgt nauwelijks media-aandacht, de Gay Pride-vlootschouw wordt live uitgezonden.

Thomas de Veen, criticus en literair verslaggever van NRC Handelsblad mag in deze vakantieperiode een weekje de televisierubriek overnemen en schrijft over Cucumber, een serie over de problemen rond wat oudere Britse gays. 'Is dat interessant voor een heteroseksueel publiek, vraag je je aanvankelijk af,' schrijft De Veen. Alsof de doorsnee heteroserie alleen door hetero's bekeken kan worden. De Veen bedoelt het allemaal goed en vindt dat je er toch als hetero naar kunt kijken. Meestal gaat zo'n aanprijzing gepaard met de expliciete mededeling dat de schrijver zelf geen homo is. En jawel: 'Een homo-onderonsje? Prima, dacht ik – maar dus niet voor mij. [...] Maar dan is het mooi dat hetero’s dat ook eens te zien krijgen, in een goede serie op televisie.'


Samen met Doeke Sijens heb ik drie gay-soaps geschreven, kortweg de Tavenier-cyclus, en als we op leeskringavondjes werden uitgenodigd om te praten over de boeken dan kwamen steeds dezelfde vragen en opmerkingen van de goedwillende lezers. Altijd de opmerking dat ze zelf geen homo waren, maar er wel een kenden, meestal met de opmerking dat de persoon in kwestie ontzettend aardig was. Altijd de opmerking dat er iets te veel seks in zat. Altijd de opmerking dat het best leuk was om ook eens over dat soort mensen te lezen. Je moet natuurlijk niet zeuren, je mag als homo zeggen wat je wilt, je mag alle functies bekleden die je ambieert, je mag ook gewoon trouwen, maar uiteindelijk blijf je behoren tot 'dat soort' mensen.

Geen opmerkingen: