1 Tommy Wieringa - Joe Speedboot
Meteen bij eerste lezing wist ik dat dit een prachtboek was. En ook na tweede lezing blijft dat oordeel overeind. Joe Speedboot is hilarisch, ontroerend, spannend, meeslepend en verrassend. Alle positieve bijvoegelijke naamwoorden die je kunt bedenken zijn van toepassing op dit boek. De vierde roman van Wieringa is veruit zijn beste en verdient elke grote literaire prijs.
2 Alan Hollinghurst - The line of beauty
Uitgekomen in 2004, maar pas vorig jaar gelezen. Elk boek van Hollinghurst trekt je mee in het karakter van de hoofdpersoon. Het boek speelt tegen de achtergrond van de opkomst van aids en in het milieu gerelateerd aan parlementariërs rond Thatcher. De hoofdpersoon komt daar als een koekoeksjong in verzeild, maar wordt uiteindelijk wel weggebonjourd. Het loopt allemaal beroerd af, maar het is o zo mooi geschreven.
3 David Sedaris - Steek je familie in de kleren
Tragi-komische verhalen van een Amerikaanse meesterverteller. Elke zin druipt van ironie. Zo zou ik zelf wel willen schrijven. Extraatje bij deze uitgave was een cd waarop je Sedaris de verhalen hoort voorlezen voor een uitgelaten publiek. Pas dan blijkt hoe goed getimed de zinnen zijn en
4 Floortje Zwigtman - Schijnbewegingen
Jeugdroman (nou ja, is dit een boek voor de jeugd?) die speelt in de tijd van Oscar Wilde. Hoofdpersoon is een jong schoffie dat langzamerhand op het verkeerde pad terechtkomt om zich sociaal omhoog te werken.
5 Jim Heynen - Het geheim van de kip en de haan
Zo'n tien jaar geleden verscheen een bundel verhalen van deze relatief onbekende Amerikaan. In de Leeuwarder Courant schreef ik er een lovende recensie over. Daarna heb ik alle boeken die ik kon krijgen (zelfs de restpartijen bij De Slegte) opgekocht en weggeven aan vrienden. Sinds een paar jaar adviseer ik een kleine uitgeverij en tot mijn geluk is daar dit jaar een nieuwe bundel uitgekomen. Opnieuw was ik verkocht door de ultrakorte vertellingen over het boerenleven in het Midwesten.
6 Rascha Peper - Verfhuid
Deze kleine roman past geheel in het oeuvre van Peper, met haar voorliefde voor personages met passies. Een homoseksuele kunsthandelaar die in de ban komt van een schilderij en er alles voor doet om het in zijn bezit te krijgen.
7 Ronald Giphart - Troost
Alhoewel ik nog veel Giphart proef in de roman (vooral als het over de kritiek gaat), lijkt deze roman een keerpunt te zijn in het oeuvre van Giphart. De hoofdpersoon is niet Giph, maar een topkok die langzamerhand alles kwijtraakt. Veel vaart, veel humor.
8 Michel Faber – De Fahrenheit-tweeling
Nog net voor het nieuwe jaar gelezen. Schitterende verhalen, waarin Faber zich een meester toont in het oproepen van diverse literaire werkelijkheden.
9 Erlend Loe – Naïef. Super
Vreemde roman over een echte anti-held. De nog redelijk onbekende auteur heeft een patent op doelloze hoofdpersonen (lees ook Tang). Humoristisch.
10 Jonathan Safran Foer – Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Ondanks alle kritiek die je ook op dit boek kunt hebben (ik vind de verbinding van de Holocaust met de aanval op de Twin Towers niet zo gelukkig) toch een indrukwekkend boek vanuit het perspectief van een jongetje dat zijn vader is verloren bij de terroristische aanslag.
1 opmerking:
Ontvangen en afgedrukt. Wat een vooruitgang,he
de weeklezer
Een reactie posten