hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 30 december 2006

De beste en slechtste boeken van 2006

Het was weer een slecht leesjaar: slechts 85 titels gelezen (dichtbundels en non-fictie niet meegerekend). Een goed voornemen staat dus al vast: meer lezen.
Bij het doornemen van de lijst gelezen boeken viel me dit jaar ook de enorme hoeveelheid boeken op waar ik me echt doorheen heb moeten worstelen: vandaar na de top tien van goede boeken ook een kleine top drie van slechte boeken.

De beste tien

1 Gerbrand Bakker - Boven is het stil
Prachtige roman waarin een zoon na een verpest leven op de boerderij wraak neemt op zijn vader. Stilistisch prachtig. Bakker weet ook een personage te creëren bij wie je werkelijk benieuwd bent hoe het met hem gaat. Psychologisch klopt dit boek helemaal. Veruit het beste debuut van dit jaar en gelijk ook het mooiste boek van 2006.

2 Rob van Essen – Het jaar waarin mijn vader stierf
Autobiografisch boek. Mengeling van dagboek en herinneringen aan het leven van zijn vader dat Van Essen construeert aan de hand van de christelijke jeugdboeken die zijn vader schreef. Daarnaast geeft dit mooie boek (dat prachtige kritieken kreeg) ook een hilarische inkijk in de keuken van de schrijver zelf. Ontroerend en grappig.

3 Jessica Durlacher – Arthuro d’Alberti
In het najaar heb ik Jessica Durlacher geïnterviewd. Ter voorbereiding op het gesprek had ik het dit jaar uitgekomen boek Arthuro d’Alberti gelezen, dat een beetje onopgemerkt is in de pers. Het is tijdens de boekenweek ondergesneeuwd tussen de honderden andere muziekboeken. Durlacher brengt het leven van haar grootvader in beeld die eigenlijk zanger had willen worden, maar de oorlog stak daar een stokje voor. Tegelijk geeft het dunne boekje (opnieuw) een andere kijk op haar vader: G.L. Durlacher. Ik zag gisteren dat het boek herdrukt is (met CD).

4 L.H. Wiener – De verering van Quirina T.
Soms bewaar je boeken voor de vakantie omdat je weet dat je zeker iets moois leest. Bij Wiener is dat altijd het geval. Deze roman is de briljante opvolger van het al even mooie Nestor.

5 Stefan Brijs – De engelenmaker
De eerste honderd bladzijden denk je nog: waar moet dit naartoe? Maar dan krijgt het boek vaart. Absurd, grappig en beklemmend boek over de wel hele geheimzinnige kinderen van de dorpsdokter.

6 Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen
Roman van een talent dat ik vanaf nu wilt volgen. Mooie, rauwe schets van het Vlaamse familie- en plattelandsleven.

7 Erlend Loe – Doppler
Krankjorum boek van deze Noorse schrijver, zoals alle boeken van Loe een beetje merkwaardig zijn. Hoofdpersoon keert zich af van het gewone leven en gaat in het bos leven alwaar hij contact krijgt met een elandenjong.

8 Remco Campert – Het satijnen hart
Heeft dit jaar gelukkig het columnschrijven eraan gegeven zodat hij meer romans kan maken. Dit is een hoogtepunt in zijn oeuvre: oude chagrijnige kunstenaar maakt schoon schip nadat hij hoort dat zijn grote liefde is overleden.

9 A.M. Homes – Dit boek redt je leven
Klinkt als een zelfhulpboek, maar is het niet. Enorme yup verandert zijn leven drastisch nadat hij op een ochtend denkt dat hij doodgaat.

10 Rascha Peper – Stadse affaires
Columns. Lekker geschreven. Humoristisch en ontroerend (een combinatie die me blijkbaar bevalt). Je zou willen dat er meer was.

Slechtste boeken

Zoals gezegd: de hoeveelheid rotzooi was dit jaar niet te overzien. De drie ergsten.

1 Al Galidi – Maanlichtmoerassen
Over pratende en dus levende toiletpotten en wasbakken. Wie bedenkt zoiets? Erger nog: waarom geeft iemand dit uit?

2 Vinco David – Mannenharem
Boek dat maar niet wil kiezen tussen fictie en non-fictie. Prachtig uitgegeven (hardcover) met veel kleurenfoto’s. Centrale vraag is of er ook homoseksualiteit in de moslimwereld is. Antwoord: ja en de hoofdpersoon heeft natuurlijk direct te maken met alle grote homoseksuelen uit de geschiedenis van gay Midden-Oosten. Erbarmelijk slecht geschreven.

3 Elle van Rijn – De tragische geschiedenis van mijn succes
Soapsterretje dat denkt te kunnen schrijven. Dat kan ze niet.

Mooiste non-fictieboek
Joris van Casteren – Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf
Schitterende portretten van schrijvers die in de vergetelheid zijn geraakt of dreigen te raken. Schrijver worden blijkt in ieder geval niet goed voor je geestelijke gezondheid te zijn. Mislukt schrijver worden tenminste.

Mooiste dichtbundel
Jan- Willem Anker – Donkere Arena
Een jaar na zijn debuutbundel verscheen al zijn opvolger. Verstilde en sobere poëzie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zoals afgeproken de lijst van de weeklezer: 1&2:James Agee, 3:Henk van Woerden(2005),4;Colm Toibin(2006),5&6:Gerbrand Bakker(2006&1999),7:Mark Haddon(2006),8:Maria Stahlie(2005),9:Rob van Essen(2006) en 10:Edmund White(2005).
Als non-fiction: Nicholas Herberd. Seed to Seed. 2006