hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 28 januari 2007

Cornelis van der Wal wil boycot Derwent Christmas

Op zijn weblog roept de in Groningen wonende Friese dichter Cornelis van der Wal op tot een boycot van de nieuwe stadsdichter van Leeuwarden. Speciaal voor mij legt hij dat nog eens uit. Dat is aardig van de Friese dichter. Minder aardig, om niet te zeggen oncollegiaal is het wanneer hij oproept tot een boycot.
Zou hij werkelijk denken dat de mensen die in Leeuwarden wonen geen Nederlands kunnen verstaan? Ik heb altijd begrepen dat veel Friezen de Nederlands taal wel machtig zijn (met een gebrekkige tongval natuurlijk, maar dat is hen vergeven, net zoals we dat bij Limburgers doen).
Ik vind het weer een typerende reactie uit de Friese literatuur. Niet inhoudelijk ingaan op de kwaliteiten van de dichter in kwestie, maar zeuren over de taal. Blijkbaar kan dat niet anders in een cultuur waar kinnesinne, achterdocht en achterklap de boventoon voeren.

(foto: gemeente Leeuwarden)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik twijfel er nog steeds aan of Fries een taal is, maar in dezen heeft Cornelis vd Wal mijns inziens volstrekt gelijk - als Christman inderdaad het Fries niet beheerst. Het zou even belachelijk zijn om in Antwerpen een stadsdichter te benoemen die alleen in het Frans dicht. Nou ja, bijna even belachelijk. Een stadsdichter is er voor de stad, dwz de bewoners ervan. Als Christmas bv bereid is zijn gedichten ook in het Fries te vertalen en voordragen, verandert dat de zaak.

coen zei

De vergelijking gaat helaas niet helemaal op. In de stad Leeuwarden praat namelijk iedereen Nederlands en een deel van die mensen spreekt daarnaast ook nog Fries.

Anoniem zei

Hmm hmm hmm, ja ik besefte wel een beetje dat de vergelijking niet helemaal opging. Maar voor hoeveel mensen in Leeuwarden is Nederlands de eerste taal? Lang niet iedereen, lijkt me. Als Christmas zich in 2 talen manifesteert, lijkt me dat prima, desnoods met hulp. Maar alleen Nederlands zou zoiets zijn als in Ierland een dichter des vaderlands benoemen die geen Iers spreekt. Die klopt wel he? Nou ben ik dus erg benieuwd of de Ierse dichter des vaderlands...

Anoniem zei

Fries is wel een taal, en zeker geen dialect van het Nederlands aangezien de Friese taal eerder bestond als de nederlandse, en de 2de vergelijking is precies hetzelfde als je eerste en klopt ook niet.

Leeuwarden is een Nederlands sprekende stad in Friesland en ja er wordt dus Fries gesproken maar IN NEDERLAND.

Tenzij Friesland eindelijk onafhankelijk wordt zodat ze er eindelijk eens over ophouden is deze discussie dus totaal niet relevant aangezien Christmas gewoon de eerste taal van zijn land en dus ook de stad gebruikt namelijk Nederlands.