hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 4 februari 2007

Stadsdichters helpen elkaar

De stadsdichter van Sneek helpt de stadsdichter van Leeuwarden. Binnen een mum van tijd was een gedicht van de nieuwe stadsdichter van Leeuwarden vertaald in het Fries. Iedereen blij.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is moeilijk om iets uit te leggen, als de blogger iets expres niet wil begrijpen. Maar toch. Stel, dat we een Dichter des Vaderlands hadden, die wel Fries sprak, maar geen Nederlands, maar wel weer Engeks. Ach, geen probleem. De stadsdichter van, ik noem een plaats, Alkmaar helpt hem om de gedichten van het Engels in het Nederlands te vertalen. Zou iederee dan tevreden zijn?

coen zei

Domheid lijkt me een zegen, Chrétien, maar misschien weet je niet dat men in Friesland Nederlands spreekt. Een minderheid van die inwoners spreekt daarnaast Fries. Een nog kleinere minderheid van die Friespratende Friezen leest Fries. Als je wel eens in Friesland komt, zoals ik, kun je dat met eigen ogen constateren, door bijvoorbeeld een boekhandel binnen te lopen.

Anoniem zei

Maar stel nou toch eens Coen, dat er een Friese literatuur zou zijn, in het Fries, en dat 'men' in Friesland een deel van de culturele 'identiteit' aan die literatuur in die taal ontleent... Nou ja, die kun je ook met minachting, zoals jij die doet, tegemoet treden, die taal, en die culturele identiteit. Waarbij het inderdaad zo is dat men in Friesland Nederlands spreekt, Nederlands leest etc etc.

coen zei

Zoals gewoonlijk ken je mij weer een karaktereigenschap toe die nergens uit blijkt. Ik heb helemaal geen minachting voor de Friese literatuur. Integendeel. Wat bijvoorbeeld Tsead Bruinja, Albertina Soepboer, Arjan Hut, en vooruit, Cornelis van der Wal hebben gepresteerd valt zeer te loven.
Ik heb wel minachting voor sommige Friese literatoren en helemaal voor het Friese literaire wereldje. Elkaar afzeiken, elkaar prijzen misgunnen, elkaar benoemingen misgunnen. En dat allemaal voor die, pak hem beet, driehonderd lezers, waaraan 'men' zoals jij zegt, in Friesland de culturele identiteit aan ontleent.