hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 6 mei 2007

Over het afbreken van een versregel

Paardenkastanjes, jeneverbessen, schoenen van Wopke Grobben: over alles is wel een dichtbundel te maken. Afgelopen zaterdag stond er in het Dagblad van het Noorden een artikel over de dichtbundel over de schoenen van ontwerper Wopke Grobben.
Rense Sinkgraven, stadsdichter van Groningen, heeft ook een gedicht gemaakt, maar nu vraag ik me af of het gedicht wel juist is weergegeven. Volgens mij heeft de opmaker lekker hele zinnen gemaakt die op een regel passen.
Na de instructieve blog over het centreren van poëzie is dit misschien een nieuwe misstand die we aan de kaak kunnen stellen. Helaas weten we niet of Rense het gedicht in deze vorm heeft geschreven. (Misschien lijkt het gedicht op deze wijze meer op een schoen?)

1 opmerking:

Anoniem zei

Je vermoeden is juist: het gedicht is verkeerd afgedrukt. Hoe blij ik ook met het stuk ben, het is jammer dat het gedicht niet opgemaakt wordt zoals de dichter het bepaald heeft. Als dichter denk je na over waar een witregel hoort, waar je afbreekt en daar wordt onvoldoende bij stil gestaan bij publicatie want in de Gezinsbode is het ook al eens fout gegaan met dit gedicht. Voor de goede orde: Het gedicht Duivelsschoenen bestaat uit twee kwatrijnen (en dus niet uit twee terzinen zoals in het Dagblad) en dan het slot 'En als de goot...' dat over twee regels loopt.
Een ander fenomeen waar ik de laatste tijd mee te maken heb gekregen is het verschijnen van hoofdletters waar ze niet horen. Wellicht heeft dit te maken met de auto correctie functie, maar het is hoogst irritant om in een gedicht ineens een hoofdletter te zien opduiken.

Rense Sinkgraven