hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 20 juli 2007

Dichters op YouTube

Maken dichters wel genoeg gebruik van de nieuwe media. Een tijd geleden schreef ik voor Literair Nederland een redactioneel waarin ik stelde dat schrijvers en dichters zich nog te weinig lieten zien op bijvoorbeeld YouTube.

Hier is mijn nieuwe voorlopige inventarisatie (dichters die een gedicht voorlezen). Jan Willem Anker, Tsead Bruinja, Remco Campert, Derwent Christmas, Daniël Dee, Tom van Deel, Jules Deelder, Adriaan van Dis, Bart FM Droog, Arjen Duinker, Sieger MG, Louis van Gaal, Jan Glas, Ruben van Gogh, Karel ten Haaf, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Hester Knibbe, Gerrit Komrij, Anton Korteweg, Max Lerou, Peter M. van der Linden, Lucebert, Thomas Möhlmann, Ramsey Nasr, Ronald Ohlsen, Rob Schouten, Rense Sinkgraven, Erik Solvanger, Simon Vestdijk (alleen stem), Cornelis van der Wal

wordt vervolgd

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Er is wel een groot verschil tussen filmpjes die door dichters zelf zijn aangedragen en filmpjes van dichters die door een ander op YouTube zijn gezet.
Er is óók verschil tussen een registratie van een gedicht, bijvoorbeeld voorgelezen op een podium, en het speciaal voor dit medium vervaardigen van een filmpje.
Gaat het je niet in het bijzonder om het laatste?

coen zei

In eerste instantie wilde ik gewoon een registratie maken van wat er zoal te vinden is aan Nederlandstalige dichters. De registraties (die ik zelf bijvoorbeeld maak) vind ik ook aardig, omdat je dan een dichter ziet en hoort. Een dichter die zelf een filmpje maakt (of laat maken) staat weer een stapje hoger op de YouTube-ladder wat mij betreft, maar zoveel dichters doen dat nog niet.

Anoniem zei

http://www.youtube.com/results?search_query=Erwin+Troost&search=Search

Dirk Vekemans zei

http://youtube.com/profile?user=vilt001
en op video.google.com: http://video.google.nl/videoplay?docid=-3576929039693860931&hl=nl

Anoniem zei

Wel aardig dat mijn naam hier boven staat ingevuld, maar persoonlijk vind ik de cabaratier Wim Helsen ook heel aardig zijn best doen op YouTube.

Op mijn eigen pagina zijn ook nogal wat poëzieclips te zien. Zie daar: http://www.youtube.com/profile?user=ReyGun

coen zei

Wim Helsen doet zijn best, maar hij leest gedichten van anderen voor. Ook leuk, maar niet wat ik bedoel.

coen zei

@ dv: vooralsnog wil ik alleen video's noemen van dichters die bij reguliere uitgeverijen een bundel hebben uitgegeven.

Dirk Vekemans zei

ach ja Coen, natuurlijk, sorry, waar zijn mijn gedachten.

Misschien moet je dan ook maar meteen mijn comments verwijderen, we willen immers geen verwarring hebben, toch?

Temeer daar al die mensen kunnen lezen...

Het is misschien tijd voor een vestigingswet.

Als die er is dan wordt ik er één.

Een reguliere uitgeverij bedoel ik.

coen zei

Daar wachten we dan maar op.

Dirk Vekemans zei

ook goed, maar zet die dingen van Han van der Vegt er tenminste bij, die voldoen wel, zelfs na zegeltjeskeuring en herhaald vragen aan de schoolmeester of het echt wel mag
via mijn you tube account (sorry) of via mijn site (sorry, ik zal het echt nooit meer doen)

http://www.vilt.net/lit_nl/

daar staan overigens ook nog wat dingen van Cor Gout bij en binnen afzienbare tijd komt daar nog een opname van Jaap Blonk bij en... maar tja

excuus

waar mag ik mijn camera inleveren?

coen zei

Mijn hemel wat een lange tenen, maar dat hoort geloof ik bij dichters. Het enige wat ik doe is een kleine registratie maken van dichters op YouTube. Niet uitputtend. Het staat je volkomen vrij een eigen lijst te maken met eigen criteria, wars van schoolmeesterij, maar ook dan zul je af en toe moeten overwegen waarom je de ene wel opneemt en de andere niet. En dank voor de aanvullingen, alhoewel ik Cor Gout niet op je YouTube site zie.

Dirk Vekemans zei

normaal, Coen, en ik weet wel dat je allemaal goed bedoelt, heb ik helemaal niet van die lange tenen, maar dit raakt me wat: ik ben al sinds 1999 bezig om aan te tonen dat het web een enorm potentieel is voor de in een economisch opzicht gemarginaliseerde dichterlijke bedrijvigheid, dat je daar als dichter iets mee moet doen. Dat zal wel de teneur van je pleidooi zijn ook , niet? (ik vond het niet zo dadelijk)

Dat steekt dan wat als het eindelijk (8 jaar later) zover is dat er lijstjes kunnen gemaakt worden, en je wordt daar niet eens in vermeld, terwijl dan nog blijkt ook dat er quasi geen enkele dichter van de in het 'reguliere' circuit gearriveerden het zich ondertussen verwaardigd om iets van betekenis met het medium te doen, dat je er zelf zou moeten gaan achterhossen om iets van de 'grootheden' bij hun lezers te krijgen. Als ik dan schrijver hoor janken dat ze niet genoeg subsidie krijgen dan wordt het mij bv ook net iets te veel, maar tot nu toe kon ik mij aardig inhouden.

Ik stel dit soort vragen namelijk al geruime tijd, via de media die ik heb, richting het reguliere circuit, ondertussen met een eigen werk in de rug dat kan aantonen dat je als dichter dat circuit niet echt nodig hebt, toch niet voor een te volgen en maatschappelijk geïntegreerde en qualitatief hoogstaande manier van schrijven. En dat het verblijf in de semi-openbaarheid van de dichter met zijn schrijfproces zonder poeha op tafel zelfs bevordelijk is voor de kwaliteit ervan.

Wat eigenlijk deels ook een dwaze abstracte hypothese is,want je zet op die manier de traditie buitenspel, wat literair niet kan, maar het is een werkwijze die je 'onderzoeksgewijs' volgens mijn eigen normen kan en die ik moest volgen.

Het is nog altijd éénrichtingsverkeer. Nu ja, men doet maar. Ik vond en vind het voor de poëzie een slechte zaak om daar naar de buitenwereld toe teveel heisa rond te maken. Tenslotte stelt het ook allemaal niet zoveel voor.

Maar onderhand ben ik als geobsedeerd lettermens dat buitenspel staan wel een beetje beu, d'r blijkt in jullie wereldje niet veel aanwezig dat zijn struisvogeloog hoger dan een millimeter uit het zand durft. Dus ik zal het voortaan ook maar een beetje 'regulier' gaan spelen.

coen zei

Neem het niet zo zwaar op. Ik doe ook maar wat ik aardig vind hier. Je kunt mijn lijstje altijd kopiëren en uitbreiden en dan zelf een posting maken.
Ik zie ook geen verschil tussen 'jullie wereld' en jouw wereld. Maar ik neem aan dat mijn wereld heel erg is.