hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 16 december 2007

Kerstborrel, kerstsfeer, kerstmarkt

- Vrijdag op de kerstborrel van de Arbeiderspers geweest. Veel drank, veel hapjes en zelfs een echte mosselman die rondliep (en verse oesters serveerde). Ilja Leonard Pfeijffer was er, Koos van Zomeren was er, Abdelkader Benali was er, Lucas Hirsch was er (en die zei dat er ook een nieuwe bundel van hem aan kwam). Uitgever Lex Jansen verzekerde iedereen dat hij ook uitgever bij de Arbeiderspers bleef nu hij directeur is geworden van de Arbeiderspers, Archipel en Balans. Gelukkig maar. Hij vertelde ook het nieuwtje dat het 100.000 exemplaar van De overgave de volgende dag zou uitgereikt worden. Mijn redacteur Julien Oomen (tevens dj van Franse chansons deze middag) had die ochtend mijn manuscript weer op de bus gedaan. Nog een paar kleinigheden en dan is het echt, echt, echt af.
- Op het station van Groningen is het zaterdag echt druk. Met mensen natuurlijk, maar ook drie schapen staan op het perron. Er loopt ook een kerstman rond die 'ho ho ho' zegt en er worden voorbereidingen getroffen voor gezellige kraampjes. Ik weet veilig overal tussendoor te glippen.
Op het sation van Zwolle staat ook een kerstman 'ho ho ho' te roepen. In plaats van schapen staan daar drie geiten en lopen er in een hok wat konijnen rond. De kraampjes zijn al opgebouwd en er staan allerlei koukleumende verkopers achter. Het duurt niet lang of er arriveert een fanfareorkest dat een swingversie van 'De herdertjes lagen bij nachte' ten gehore brengt. Als de kerstman probeert te dansen met de langslopende reizigers (waaronder ik) en uiteindelijk maar iemand achter een kraampje verleidt tot een dansje, vlucht ik naar het volgende perron.

Vanaf een afstandje is de kerstvrolijkheid wel te harden. Zeker nadat blijkt dat de fanfare maar twee kerstnummers kent en daarna overstapt naar het gewone repertoire, beginnend met 'Radar love'.
- In Raalte met de hele familie naar de kerstmarkt. Ook hier een loslopende kerstman (ik blijf ze onecht vinden, veel onechter dan Sinterklaas). We constateren dat de trappetjes uit de mode zijn (zo jaren negentig). Koop voor een paar honderd euro kleren. 's Avonds vriest het.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat zou Lex wel willen, maar ik weet uit betrouwbare (hete) bron dat afgelopen week het 60.000e exemplaar is uitgereikt. Ook heel niet gek, natuurlijk...

coen zei

Nog betrouwbaarder dan Lex? Wacht het nieuws maar af, maandagmorgen.