hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 21 juni 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 21 juni


Hoe Leon de Winter vroeger optrad met zijn baardje en andere hoogtepunten van Martin Ros op radio Selexyz.

Over de dood van Kees Fens:
- Ik miszeg niks van hem. Alsjeblieft niet. Het is natuurlijk erg dattie dood is, maar het is voor een groot publiek geen groot gemis, want die lazen hem niet. Die grote stukken over Petrarca; ze hebben nog nooit van Petrarca gehoord.
- Ik spreek nu toch tot een wat groter publiek. Ik hoop toch vooral vrouwen van veertig tot zeventig, dat is mijn lievelingspubliek, die zullen niet elke week naar hem grijpen.


Leon de Winter - Het recht op terugkeer
- Merkwaardige man. Je weet dat hij vroeger optrad met een baardje.
- Het beroemde boek Kaplan, in 86, Kaplan was ineens zijn ommekeer. Met een grote roman, een publieksroman. Toen ging hij ook trouwen met die vrouw die hij nu heeft. Toen ging die baard eraf. Toen werd het ineens een andere Leon de Winter.
- 'Het leest als een trein,' zegt Rob Schouten tegen me, 'maar de stijl is niet goed.' Nou wat bedoelt Rob Schouten met stijl? Leest die dan wel eens boeken in Nederland? De stijl van Leon de Winter is voortreffelijk. Die staat op dezelfde hoogte als Philip Roth.
- De joden deugen ook niet helemaal. Maar ik ben jood, zegt Leon de Winter. Ik ben jood en daarom sta ik achter Israel. Of moet je al die mensen in de Middelandse Zee gooien, dat ze verzuipen?


Margot Vanderstraeten - Schrijvers gaan niet dood
- Het zijn interviews uit De Morgen, dat is een bekend links georiënteerd blad in België. Selexyzpresentator: een Vlaams blad, ja. Een, hè. Selexyzpresentator: een Vlaams blad. Ja, een Vlaams blad, radicaal links. Verschrikkelijk geagiteerd tegen het Vlaams Blok of hoe dat ook heet tegenwoordig.
- Er staat een interview in met...een man die ik heel goed heb gekend, dat is dus...eh...onze vriend...eh Henk Romijn Meijer.
- Mijn lezeressen zullen dit boek omhelzen, want het zijn hun grote schrijvers. [...] Zet daar nou eens een boek naast met de grote schrijvers van nu. Nul komma nul.
Noem ze maar even op. Wie zijn de grote schrijvers, ja, noem ze maar even op. Selexyzpresentator: Arnon Grunberg. Naaakgggkh Daar noem je nou net Arnoud (?) dat vin ik nou net een... een uitzondering. Er zijn mensen die kunnen van die man geen letter lezen. Maar noem, is dat nou een lijst van schrijvers? [...] Selexyzpresentator: we houden er toch wel vier over? Noem ze mij maar. Selexyzpresentator: Van der Heijden vindt men ook een groot schrijver. Nee, vind ik niet, die is tweederangs.


Sebastian Faulks - Devil May Care
- Maar ja, wie doet het: dat is natuurlijk Bond. Die lost het hele probleem op en met medewerking van die vrouwen. Die gaan natuurlijk, hun broek gaat uit hè want het hele erge komt uitvoerig voor.
- Het is een boek dat je in één avond uitleest hoor. Tenminste, als je tot één uur doorleest dan heb je het uit.

Geen opmerkingen: