hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 26 juli 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 26 juli


'Ik heb het altijd over boeken waar het ergens om gaat,' zegt Martin Ros en spreekt daarna over kabouters op de Veluwe (en zelfs een echte po-ee-ma). De hoogtepunten van de twintigste aflevering van zijn boekenrubriek op radio Selexyz.

Tijdschrift Maarten
- De Maarten hè. Geliefd door 52.000 mensen in Nederland en de rest die haten hem. Ze zijn gek. Selexyzpresentator: wie is de Maarten? Maar in ieder geval, Maarten dat is natuurlijk de beroemde Maarten van de eh... Uut de Uut uit Utrecht. Selexyzpresentator: Maarten van Rossem. Maarten van Rossem!
- Hij heeft zo'n gezellige stijl, hè. Namelijk een hele rommelige, en toch heel deskundige stijl.
- Selexyzpresentator: Het doet mee eigenlijk aan een trend van meer van dat soort naambladen. Je hebt Sonja van Sonja Bakker bijvoorbeeld. Ja, nou ja, dan noem je een van de onbenulligste van Nederland. Selexyzpresentator: van een heel ander kaliber natuurlijk, denk ik. Da's een vamp, ja, da's een eetvamp. Nee, die heeft niets te vertellen. Maarten heeft iets te vertellen. Dat is het verschil. Vin je niet? Ik heb het altijd over boeken waar het ergens om gaat.


Martijn J. Adelmund - Mysteries op de Veluwe
- Er zijn dus weggetjes in Putten die lopen gewoon dood. Houd op. Kom je in de bossen. Daar kom je ook niet meer uit, daar moet je de nacht in doorbrengen. Nee, echt waar.
- Ook over kabouters in Nunspeet! Die zijn door Mellie Uyldert, weet je wel, die heel veel vreemde dingen zag in haar leven, maar soms... Heeft ze gezien! En door andere mensen ook. Kabouters! Die grote karweitjes opknappen. Die zie je gewoon lopen. Die knappen dat karwei... heeft zij gezien!
- En daarnaast staat er een prachtig stuk over het Uddelermeer. Ik weet niet of je daar wel eens komt, er is ook een uitspanning. Je kijkt vanuit die uitspanning bij het Uddelermeer kijk je uit over het Uddelermeer. Dat is er nog steeds, hè. Een groot meer. [...] Daar heeft een heks gezeten! Die bracht dus vroeger minnaars van haar, verleidde ze om naar het Uddelermeer te komen en vonden daar de dood in haar armen. Dat is niet helemaal verzonnen.
- De po-ee-ma op de Ginkelse hei, hè, staat een heel stuk over hem. Een po-ee-ma! Die hebben ze daar zien lopen. Selexyzpresentator: Poema. Een beest vier keer zo groot als een kat. Ja, een poema, hoe noem je het ook, maar in ieder geval: die liep daar rond.


Pieter Feller - Een kleine geschiedenis van de Nederlandse misdaad
- Er staat hier bijvoorbeeld het verhaal dat ik helemaal niet zo goed kende over een beroepsoplichter die dus schilderijen maakte. Die maakte schilderijen van de grote schilder, hoe heet die kerel? Die beroemd is over de hele wereld? En die kreeg ze voor en zei: ik weet niet of het van mij is of dat het niet van mij is. Selexyzpresentator: Appel. Appel! Karel Appel.
- Hier doen ze toch veel aan kiebernetika, geloof ik, waar wij dit opnemen, en dan moet ik zeggen dat er een heel hoofdstuk aan kiebernetische misdaden hè, dat neemt enorm toe. De kiebernetika. Je kun allerlei misdaden via je eh je machine die je hebt, internet, noem maar op. Je kan opdracht geven tot moorden, je kan alles doen, kinderporno, noem maar op. Selexyzpresentator: Cybercrime, zeg maar, in het Engels. Je kan alles doen. Selexyzpresentator: Dat bedoelt u toch? Ja, dat bedoel ik. Het is toch verschrikkelijk. Ja, ik weet niet hoe je het allemaal uitspreekt, want ik heb die dingen niet.
- Een fascinerend boek voor iedereen die binnenkort naar de stranden gaat en daar al die smerige, vieze boeken van allerlei vrouwen, die er ook verschijnen, weet je wel?, er verschijnt veel rotzooi, die laat je liggen en dan neem je dit boekje mee.


Arthur Schnitzler - Verhalen
- Duitse topboeken. Weet je dat die er zijn?
- Het beroemdste is, vind ik, zijn boek over Casanova. Er is een Nederlandse auteur, die heeft hem ook nageaapt, weet je wel. Die laat Casanova bij een zieke prostituee komen of zoiets.

1 opmerking:

Anoniem zei

En hij gelooft niet in God of het hiernamaals, want 'God zit in alles en iedereen'. Had verwacht dat het katholicisme toch dieper zat bij hem..