hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 14 februari 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 14 februari


Alhoewel Hitler in geen enkel boek voorkomt, weet Martin Ros hem gelukkig wel het programma binnen te loodsen. Hitler, de taartjesman. De hoogtepunten van Martin Ros op radio Selexyz.

Maar eerst even dit:
Selexyzpresentator: Ja, veertien februari, dat is Valentijnsdag. Ja, waar is uw kado? Ik heb nog niets gezien. Een glaasje water krijg ik. Selexyzpresentator: Nou, is ook lekker. Gaan we er nog wat aan doen of zullen we het aan de commercie overlaten verder? ik ga zodadelijk naar een hoe heet het, een bloemkoolman [het zal wel bloemkoopman zijn, maar ik hoor bloemkool, cp] om allemaal weg te sturen. Al die vrouwtjes, ik moet toch ook door de wereld.


Prof. dr. S. Groenveld, drs. H.L.Ph. Leeuwenberg, prof. dr. M.E.H.N. Mout en dr. W.M. Zappey - De tachtigjarige oorlog - De opstand in de Nederlanden (ca. 1560 - 1650)
- Eén bladzijde sla ik op met al die prentjes van jonge vrouwen, geschilderd door Nederlandse schilders, die toen allemaal honderd keer beter waren dan die prutsers van tegenwoordig die niets meer kunnen, dat weet je. Noem mij eens een schilder? Ze kunnen niks meer en toen het ene schilderij... Selexyzpresentator: Andere stijl misschien, dan destijds. Jaaah, nou ja andere stijl, iedereen kijkt toch naar Rembrandt en toch niet naar die knutselaars van nu.
- En die Spanjaarden pakten ook elke vrouw die ze naaien konden, dat was de gewoonte daar.


Even tussendoor: de Selexyzpresentator probeert naar het volgende boek te gaan, over Tip Marugg, maar Ros komt toch op Hitler.
- Hitler was maar op één ding gek, want hij was geheelonthouder, dat weet je, en vegetariër, maar hij had maar één afwijking, daar kon ie niet afblijven: lekkere taartjes. En overal waar die in Wenen en München voor de winkel stond, lagen wel die taartjes, maar zo duur, hij kon ze niet betalen en toen merkte die dat al die banketbakkers, waren allemaal joden! Selexyzpresentator: Ja, maar we moeten verder. We moeten naar Tip Marugg die niet van taartjes hield maar wel van drank.


Tip Marugg - De hemel is van korte duur
Petra Possel - Niemand is een eiland
- En een ander boek met nawoorden, Niemand is een eiland, is geschreven door Petra Possèl, die portretje voorin erbij staat en dan zeg je meteen: God, ik wil deelnemen aan het programma, want ze is beeldschoon.
- En dan moet ik er iets bij zeggen natuurlijk over Curaçao en de Antillen, ik weet niet of je er ooit geweest bent: het waait er altijd keihard. Echt, altijd orkaanachtige winden.
- In 1988 zou dat [De morgen loeit weer aan, cp] bekroond worden met de Ako-prijs. Ze hadden zelfs al dingen geregeld om hem met het vliegtuig over te brengen, maar Marugg durfde niet. Ik heb er toen bijgezeten wie hem kreeg, je weet het: Meierink! En die kreeg het omdat zijn zuster zat in de jury, weet je nog? Is een hele rel geweest. En ik sprak, ik sprong een gat in de lucht, kostte me ook nog m'n broek, want ik viel over de straat enzovoorts, zo blij was ik met Meierink. Of Meijsing, die kreeg die prijs! Selexyzpresentator: Ja, Doeschka Meijsing. Nee, niet Doeschka, die man kreeg het. [Geerten Meijsing, cp]


Anthony Read - Wereldbrand, 1919 en de strijd tegen de bolsjewieken
- [Volstrekt niet weer te geven warrig minutendurend betoog waarin Duitsland, Rusland, Amerika en Polen behandeld worden. En oh ja Polen:] Die Polen, die je nu tevreden door Nederland ziet lopen, er zijn er nu al twaalfduizend. Ja, nee, maar die bevallen mij heel goed. In eerste plaats zijn ze van huis uit rooms-katholiek Selexyzpresentator: Er is toch iets blijven hangen bij u? ze hebben meegwerkt aan de val van het communisme. En in de tweede plaats hebben ze het communisme meegemaakt. Zijn helemaal communistisch geweest en hebben zichzelf vrij gemaakt. Weet je dat nog? Wie was die beroemde man? Die die vrije vakbond oprichtte in Polen, kom, hoe heet die nou? Selexyzpresentator: Lech Walensa. Ja, Lech Walensa!


En tenslotte nog wat leesadvies van Ros op Valentijnsdag:
- Sla maar een paar nachten over; lees nou eens door. Ga niet die nacht die vieze dingen meer doen met uw vrouw, da's toch altijd hetzelfde. Dat duurt zeven minuten, dan is het afgelopen. Ga deze boeken lezen. Da's veel verstandiger, want ik weet niet wat ons boven het hoofd hangt. Weet u het? Met die wereldmachten nu? Met die brave Obama? Hij stuit dadelijk op China, hij stuit op Rusland dat weer uit zijn schulp tevoorschijn komt, hij stuit op India, hij stuit op Brazilië. Dat zijn de nieuwe wereldmachten, met miljarden mensen. Wist u dat? Wat gaat daar gebeuren? Wordt het vrede?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik hoor ook 'bloemkoolman', grappig. Verder lukt het Ros inderdaad weer om zowel 'de vrouwtjes' als Hitler er met de haren bij te slepen, de man is onverbeterlijk. Maar het blijft leuk om te horen en te lezen, hoewel het met boeken bespreken niet altijd zoveel te maken heeft.