hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 13 februari 2009

Bijna geen Groningers op Prinsentuinfestival


Dichters in de Prinsentuin: Jan Glas
Originally uploaded by coen peppelenbos


Slechts drie Groningers zullen optreden tijdens het komende Prinsentuinfestival in juli. De nieuwe leider van het festival Correen Dekker breekt radicaal met het verleden, waarbij regionale professionele dichters en amateurdichters optraden met dichters uit de rest van het land.
Ik kwam achter deze nieuwe programmeringpolitiek toen ik vorige week probeerde André Degen het programma binnen te pushen. De vorige programmaleider Roos Custers had al de lijn ingevoerd dat niet elk jaar dezelfde gezichten terug zouden komen op het festival. Er moest een aanleiding zijn voor een optreden, zoals een nieuwe bundel. Omdat André Degen over twee weken zijn debuutbundel presenteert, ging ik ervan uit dat hij automatisch uitgenodigd zou worden dit jaar.
Niet dus.
Toen wees ik met enig medelijden op mijzelf: Dekker schudde haar hoofd. 'Hoeveel Groningers zullen er dan optreden?' vroeg ik. Dekker dacht even na en zei toen: 'Drie.'

Reactie Correen Dekker:
Ha Coen,

Ik wil graag even een aanvulling geven op je bericht, omdat mijn woorden missschien wat stelliger klinken dan ik me herinner ze te hebben gezegd, en omdat wat nuancering volgens mij geen kwaad kan. Inderdaad willen we, net als in voorgaande jaren, tijdens het festival het publiek de kans geven veel onbekende, 'nieuwe' dichters te horen. Maar natuurlijk zullen er ook dit jaar, en ook volgende jaren volop dichters uit Groningen en de regio op het festival te horen zijn. Daaronder zijn zeker een aantal (drie, vier of meer) professionele dichters, en we proberen zoveel mogelijk onbekende talentvolle beginnende/amateurdichters uit de omgeving een plaats te geven. Juist die combinatie van Groningse dichters en landelijk bekende dichters maakt het festival volgens mij zo interessant en leuk.

Geen zorgen, dus. Dichters in de Prinsentuin blijft gewoon Dichters in de Prinsentuin.

Groet!
Correen

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Is het geen grapje van haar?

Anoniem zei

Ha die Coen,

het leek er op dat ik er dit jaar ook zou staan; (ook) niet dus !?
Tsja............

Hartgroet,
egbert

coen zei

@ Bart: ik had niet de indruk.
@ egbert: maar jij bent dan ook een Drent.

Anoniem zei

Dit doet me sterk denken aan het verloop van Noorderslagfestival. Ook oorspronkelijk bedoeld als platform voor Groninger bandjes. Dus binnenkort krijgen we aan de vooravond van het Prinsentuinfestival het Prinsenperkfestival erbij, wat daarna uitgebreid wordt met het Grunn Dicht-festival.

Kortsluiting zei

Ik mag hopen dat met die drie Groningers bedoeld wordt: drie "professionele" dichters uit Stad. Of wordt het door de mix van "groen" en "rijp" tot nu toe leukste festival van Nederland hier daadwerkelijk de nek omgedraaid?

Karel

coen zei

@ Marjan: desnoods gaan we gewoon zo'n festival opzetten.
@ Karel: misschien moet een journalist maar eens doorvragen bij Dekker. Ik weet helemaal niets verder over de achtergronden van de nieuwe politiek, maar misschien vernieuwt het festival zich daardoor juist. (En ja, dan wordt het een ander festival.)

Anoniem zei

Gaap!

Anoniem zei

Ik stel voor dat mevrouw Deken onder de wol kruipt.

schrieverij zei

Ik neem aan dat bijvoorbeeld Aly Freije wel in de Prinsentuin staat:
1. In 2008 de belangrijkste Nedersaksische literatuurprijs gewonnen.
2. Debuteert dit jaar.
3. Trad nooit eerder op bij DidP.

Dat moet zo'n noorderlijk festival in de gaten houden.

glas

coen zei

Ik meende te hebben gehoord (maar misschien is dat ook onjuist geïnterpreteerd) dat er niemand van Uitgeverij kleine Uil op het programma stond.

Anoniem zei

Jongens, luister: vanaf de zijlijn is het leuk roepen, maar het is nog altijd zo dat degene met de touwtjes in handen de boel bepaalt.
Wil je optreden, meld je dan aan bij Paul Borggreve, die zoekt nog steeds naar dichters voor zijn Podium Aktua.
Ik ben benieuwd naar de DidP-programmering en ik moeidg het van hatre aan eens enkele andere dichters te horen en te zien. Anders wordt Groningen één grote navel en dat is saai.

Anoniem zei

moeidg het van hatre

moet zijn:
moedig het van harte

sorry