hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 22 maart 2009

Victorie: een stille held

Was vandaag in Den Haag, aan zee. Pas om middernacht thuis en daar las ik een mail van meneer woordsoep dat mijn naam viel in het betoog van Jeroen Brouwers in De Volkskrant over de zieke boekenmarkt. Hij haalt een column van 'een stukjesschrijver' (Ronald Giphart, cp) aan.
'Het stukje eindigt met de naam van de in 2008 volstrekt geruisloos met een roman gedebuteerde stille held Coen Peppelenbos, woonachtig in Groningen. Zijn roman heet Victorie. Ellendig voor Peppelenbos en tientallen debuterende lotgenoten, - het verschijnsel is verklaarbaar doordat al die gokkende uitgevers de jongste decennia zóveel onrijpe debutanten hebben opgediend, de ene nog talentlozer, beloftelozer, nietszeggender dan de andere, dat in de dikke, meurende soep die daardoor is ontstaan de smaak van het eventueel goede zich niet meer in de prut onderscheidt en de recensent geen zin heeft om wéér te kotsen.'

De volledige aanval van Brouwers op het hedendaagse boekenbedrijf is na te lezen in De Volkskrant van 21 maart.

Foto van de stille held zelve bij Kijkduin.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je wordt even later opnieuw aangehaald.

"Met literatuur, waar ik het over heb, heeft het gedoe van de Cpnb zo goed als niets meer te maken. De door de Cpnb georganiseerde Boekenweek? De boekverkoper haalt er de Alex Boogersen en Coen Peppelenbossen niet voor in huis."

Dit citaat móet je zeker ook vermelden, omdat mensen na het lezen van alleen het eerste citaat kunnen denken dat Jeroen Brouwers de gek met je heeft als debutant.

coen zei

@ Bart: Ik had dat eerste citaat niet als zodanig gelezen.