hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 16 april 2009

De troost van Susan Boyle

De talentenshow van ITV 'Britain's got talent' heeft gezorgd voor miljoenen kijkers op YouTube die dit filmpje (dat je helaas niet kunt embedden) hebben bekeken. Een enigszins plompe dame wordt in beeld gebracht (in een ander filmpje zie je haar daarvoor nog iets eten en tegen de presentatoren zeggen dat ze ongetrouwd is en nog nooit gekust). Dat wordt lachen denk je samen met het publiek die haar ziet schutteren en een beetje gek doen. Ook de jury vreest het ergste.



Maar dan komt de ommekeer. Susan Boyle begint te zingen. 'I dreamed a dream' uit Les Miserables en je denkt: dit is onmogelijk; die stem kan niet komen van die vrouw die net zo met een accent stond te stoethaspelen. Maar ze zingt binnen een paar seconden elk vooroordeel weg. De juryleden luisteren in verbazing toe en de presentatoren staan aan de zijkant mee te juichen met het publiek.





De bijna fysieke afkeer aan het begin van het filmpje bij iedereen in de zaal is volledig omgeslagen. Het filmpje zit razendknap in elkaar: je ziet alle facetten van de omslag die plaatsvindt. Het ongeloof ook om dit te kunnen meemaken. De musicalmuziek blijft doorspelen, ook als het liedje uit is, zodat Susan Boyle haar eigen musical wordt. Dit is de verwezenlijking van het sprookje over het lelijke jonge eendje dat uitgroeit tot een mooie zwaan. Voor de kijker is dat troostend. Als dit kan, dan moet het toch nog wel een beetje goed komen met de wereld.

3 opmerkingen:

Lotus zei

Coen, ik heb het gisteravond voor het eerst bekeken en de tranen sprongen in mijn ogen. Wat een ongelofelijk mooie stem komt er uit deze dame. Dat er nog zulke zielen op deze aarde rondlopen, fantastisch. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ze nooit eerder "ontdekt" is......

Anoniem zei

Hier zit iets heel engs onder. Eerst het - niet eens zo besmuikt - bijna op voorbaat afserveren van zo'n dame op grond van haar uiterlijk, leeftijd en 'presentatie'. Maar als het aapje dan toch een kunstje blijkt te beheersen dan moet het publiek de eigen vergissing/het eigen vooroordeel genereus wegklappen en overdreven enthousiast reageren. Heeft vermoedelijk meer met de eigen schaamte te maken, want kijk nog eens nuchter: zo heel wereldschokkend was het nou ook weer niet. Het nummer 'paste' haar gewoon (ook qua tekst) maar in de lagere registers had ze er moeite mee. Dit heeft alles te maken met de zelfzwelg en schaamte van jury en publiek. Dit is compensatiegedrag pur sang. Genadebrood.
Lili

coen zei

@ Lotus: ben bang dat het toch door haar uiterlijk komt.
@ Lili: je hebt helemaal gelijk, maar ook die schaamte is mooi om te zien. Jij noemt het genadebrood, het vrouwelijke jurylid een 'wake-up call'.