hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 8 mei 2010

De teloorgang van de homohoreca

Een beetje triest beeld voor homo's die nu langs het Hoge der A lopen. Een van de oudste homodisco's van de stad, The Mac, wordt gesloopt. Het pand stond al een paar jaar leeg. In het Dagblad van het Noorden las ik vanmorgen dat de schuttingen gisteren beklad zijn met leuzen tegen de zielloze nieuwbouw.

Met de sloop van The Mac is het laatste beetje homohoreca uit 'mijn tijd' verdwenen. The Duke was de leukste disco, gemoedelijk en intiem. The Mac was voor het wat meer ruigere werk. Er hing altijd de geur van leer en sex, achterin de zaak voorbij de wc's was het donker en gevaarlijk. Daar zat nog een extra bar en daarachter een darkroom. Naar De Rits ging je niet in mijn tijd, dat was voor hele oude mensen boven de veertig. De Rits heeft nog een kleine opleving gehad een paar jaar geleden - toen kwamen er ook veel jongeren, maar heeft het uiteindelijk ook niet gered. In het pand zit nu een soort travestietenclub. Op zaterdagavond schijnt het er wel druk te zijn.
Nieuw bij mij in de buurt is café Ons moeke, aan de Paterswoldseweg. Lange tijd hing er een regenboogvlag boven de deur. Toen verdween de vlag, daarna kwam hij weer terug en sinds enkele dagen is hij weer verdwenen. Iets eerder in de straat hing er ook een regenboogvlag bij een vrouwencafé. Ik vermoed dat die vlaggen steeds gestolen worden (of vernield).
De enige grote discotheek, The golden arm (die de ondergang van The Duke betekende), kreeg zoveel heteroklanten dat de lekkere, losse sfeer die hoort bij de homohoreca verdween. De eigenaar richt zich in het weekend meer op exclusief homopubliek. Het COC aan het Boterdiep is redelijk onzichtbaar (al jaren en jaren) en blijft in Groningen altijd een wat treurige vrijwillgersorganisatie. Heel vroeger, ik spreek over de jaren tachtig, deden ze nog wel eens iets aan cultuur.
De enige homokroeg die al 25 jaar bestaat is El Rubio van Joop. Hij staat vandaag ook in de krant met zijn jubileum. Je moet wel houden van vette Hollandse hits. Sjoerd Kooistra had een paar geleden beloofd dat hij weer een homokroeg zou bouwen in de stad. Tot nu toe is dat er niet van gekomen.
Ik verlang wel naar een gewone kroeg met goede service, ook overdag geopend, met gewoon leuk publiek, zoals Casa Rosa in Gent. Hopelijk komt er nog zo'n kroeg, want volgend jaar organiseren wij hier de Roze Zaterdag en dan is het wel aardig als er nog wat homohoreca over is.

5 opmerkingen:

Stormblast1953 zei

The Mac laat dan toch nog zijn donkere holletjes zien.

Deze reactie is in overleg met de publicist geplaatst!!

Herman B. zei

Tja, Beste Coen,

in Den Haag is het niet veel beter. Ook hier heeft de teloorgang toegeslagen. Gelukkig tonen enkelen initiatieven en proberen toch iets op te gaan zetten.

Herman.

coen zei

@ Herman B.: ik zou ook niet weten waar je in Den Haag naar toe kunt gaan. De Landman?

Peter zei

Interessant stukje!

Kooistra was inderdaad van plan om in Groningen een homodiscotheek net als de Exit in Amsterdam te openen...

Helaas zien we ook in Amsterdam een vergelijkbare teruggang in de homohoreca, alleen daar nog versneld door het instorten van het Kooistra-imperium...

Loveman zei

Ik heb in die tijd 80er jaren gewerkt in de Mac en in de Ritz. Helaas geen enkele foto uit die tijd en op deze sloop foto's bij jou op de pagina ook niets te vinden op internet. De Ritzbar was die tijd druk bezocht. Rond 22 uur kwamen veel indrinken, jong en ouder. Het sfeertje wat top. Rond middernacht gingen veel jongeren de brug over naar de Mac. Als iemand nog foto's heeft uit die tijd, ik hou me aanbevolen.