hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 25 april 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 25 april


Martin Ros is erg positief over Martin Ros en andere hoogtepunten op radio Selexyz.

Over de dood van Martin Bril
- Hij heeft vorig jaar vier boeken gepubliceerd. Die man deed niks anders dan stukjes schrijven en die stukjes bundelde die tot boek en dat ging met een razende vaart. Wel wat erg veel, vond ik, want Bril werd een begrip en werd ook een beetje aangetrokken en opgefokt als de toekomstige opvolger van Carmiggelt. Dat heb ik niet in hem gezien, maar ik vind het wel een hele reële eh vatbare schrijver voor elke dag een stukje, prima.


De presentator kondigt ook het boek van Kees Moeliker aan, De eendenman, maar Ros wil daar niet over praten, althans...
- Die doe ik niet, die doe ik niet. Daar komen we niet meer aan toe. Selexyzpresentator: Nee? Neeee, want ik zou ook nog wat over dat boek van mezelf zeggen, hè. Selexyzpresentator: Ik was er wel benieuwd naar, toch? Ja, nee, ja maar ja. Het is een onnozel boekje over dat dieren ook homfiele neigingen, nou ja. Selexyzpresentator: Onder andere. Ja, als je om je heen kijkt, zie je dat toch. Die eenden pikken elkaar. Die hew, die zien dat toch niet of er een pikje onder zit of niet? Dat is toch heel begrijpelijk? Selexyzpresentator: Goed, nou. Die dieren vergissen zich gewoon. Selexyzpresentator: Geen mallotig gedrag van eenden dan vandaag? Ja, ik vind het wel leuk hoor, maar ik vind het een beetje een overbodig boekje. Maar het heeft vijf drukken, dus de mensen zijn er dol op. Jonge jonge, 't is toch wat: dieren zijn ook homofiel. Moet bovenin de krant. Ja, maar dat weet je, dat weten we toch allemaal? Die dieren zien dat toch niet? Die hebben geen gevoelsleven! Die gaan op hun instincten af. En die strijken dan op die eenden neer. En ik heb heel veel eenden zien ehhh gepakt worden door eh door mannelijke eenden en ook door vrouwelijke! Dat gaat maar door. Dus dat boek laat ik even liggen.


Stan van Houcke - De oneindige oorlog
- Ik ben niet pro, ik ben niet contra Israel. Ja, wat ben ik dan wel?
- Dat moet ik even zeggen: en dat vermeldt hij dan niet, hè, Stan van Houcke, in dit geladen boek tegen de joden!


Lord Byron - De omzwervingen van jonker Harold
- Nu hebben ze dus gepakt voor trouwens met een vertaalster die zich al eerder onderscheiden heeft met de vertalingen van Dante, een juffrouw bovendien, en die heeft zich gegooid op Byron. Ja Jezus. Oh, ik mag niet vloeken natuurlijk hier, maar ik ben bezeten van Byron.
- Hij was de god van de Romantiek. En bovendien beeldschoon. Maar behalve, dat beeldschone werd veronachtzaamd door een horrelvoet. Die ook duidelijk zichtbaar was, een duidelijk horrelvoet. Ja, dat vinden mensen niet zo leuk om te zien. Alle vrouwen waren dus zeer verliefd op hem, maar dan op de schoonheid van zijn gelaat.


Perry Pierik (e.a.) - Martin Ros, vijftig jaar op wacht - schetsen over een boekenfanaat
- Het is verbijsterend. Ik heb er ook met grote verbijstering naar gekeken. Ik wist niet dat ik zo'n rare figuur was. Dat ik eigenlijk als een horzel door de hele literatuur heen kruip.
- Ik heb er ontzaglijk veel gedaan en ook heel veel figuren gelanceerd die nu iets zijn en dan nemen ze later natuurlijk ook een beetje afstand van je. Ik was natuurlijk iemand die zo veel deed dat niemand kon dat bijhouden.
- Het is een wonderlijk boek over mezelf. Ik verwonder me over mezelf. Wat zullen andere mensen dan niet genieten. Hahahaha.
- En ik ga gewoon door. Nu toch ook weer met Zeelekssijs. Selexyzpresentator: Selexyz. Selexyz, dat kan ik maar niet onthouden.

7 opmerkingen:

blaski zei

Grappig dat je het langste stuk schrijft over een boek dat hij eigenlijk niet behandelt. Wat zegt dat over Ros óf over jou? ;-)

Anoniem zei

De man zou tegen zichzelf beschermd moeten worden. Ik ben van het stadium van hartelijk lachen in het stadium van diep mededogen beland. Ik kan niet meer geloven dat je dit bij je volle verstand allemaal uitkraamt. Hier wordt iets pijnlijk zichtbaar en ik weet niet meer zeker of ik daar getuige van wil zijn.
Lili

coen zei

@ blaski: over Ros dat hij het boek niet gelezen heeft enover mij dat ik dat weergeef.
@ Lili: een jaar geleden zeiden mensen dat ook al in reacties. Als een groot winkelbedrijf Ros nog steeds serieus neemt, dan neem ik dat winkelbedijf serieus.

blaski zei

@ Lili: Het is de vraag of Ros al niet tegen zichzelf in bescherming wordt genomen. Deze uitzendingen zijn tenslotte niet live, wie weet wat ze er allemaal uitknippen..

Anoniem zei

@coen: dat riekt bijna naar een autoriteitsdrogreden...
@blaski: het idee dat het dus allemaal NOG erger kan, vind ik wel weer vermakelijk en prikkelt de fantasie.

Maar toch: in het beste geval help je iemand die zo loopt te raaskallen toch vriendelijk in z'n jas en wijs je hem nog even de weg naar de dichtstbijzijnde tramhalte, al dan niet voorzien van je eigen strippenkaart? Of is dit een kwestie van 'ach laat hem maar, hij beleeft er zelf zoveel plezier aan?'
Lili (verbijsterd, dat wel)

coen zei

@ Lili: dat klopt. Ik ben zeer autoriteitsgevoelig. Ik doe ook liever iets anders op zaterdag terwijl de zon schijnt, maar iemand moet het doen.

Anoniem zei

Coen, ik ben bedroefd maar dankbaar.
Het is nu niet onopgemerkt gebleven.
Lili