hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 5 september 2009

Nieuwe boeken dit najaar: de catalogi

Tijd voor ons halfjaarlijkse onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Morgen en overmorgen is Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten en tijdschriften en opnieuw stellen we de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren?

AFdH: Kleine uitgeverij met hotshot A.L. Snijders. Als je 'verwacht' aanklikt dan die in een kopregel (goed zoeken) dat er drie nieuwe boeken op de rol staan, waaronder Woordsoepen van Erik Nieuwenhuis. Snijders komt ook met een nieuw deel ZKV's.

Ambo/Anthos: Site is overzichtelijk met een onderdeel verwacht en de PDF van de najaarscatalogus, die vind je hier. Simone van der Vlugt komt met een historische roman voor volwassenen over Jacoba van Beieren.

Atlas: Uitstekende site. De catalogus is downloadbaar en online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. De nieuwe Nick Hornby. Veel titels, maar zo te zien geen echte klapper.

Arbeiderspers: In tegenstelling tot een half jaar geleden een volkomen up-to-date site. Als je op verwacht klikt dan kom je op een pagina met een doorbladerbare catalogus waarin aankondigingen voor de nieuwe romans van Arjan Visser en Paul Auster.


Arena: een opsomming van boeken die verwacht worden. Een nieuw boek van Eduardo Mendoza staat gepland voor januari.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken. Ziet er verzorgd uit. Nieuw boeken van Nelleke Noordervliet en Chrétien Breukers leert ons schrijven op het web.

Bert Bakker: Een handig doorbladerbaar prospectus op de site. Alleen maar non-fictie: een nieuw boek over de melkkoe bijvoorbeeld.

Bezige Bij: Slechts 10 pdf-files van catalogi, waaronder ook die van Cargo en Thomas Rap. Nieuwe romans van Jessica Durlacher, Oscar van den Boogaard en de biografie van Johnny van Doorn.

Contact: Het lijkt of er een nieuwe verhalenbundel van Vonne van der Meer aangekondigd wordt, maar uit de beschrijving maak ik op dat het oude verhalen zijn in een nieuwe jas. Nachoem Wijnberg komt met een 160 blz. tellende nieuwe bundel.

Cossee: Wie op 'De boeken' klikt, krijgt in één oogopslag de najaarsaanbieding. Mark Boog komt ook al met een vuistdikke bundel (96 blz.) en Erling Jepsens nieuwe roman heeft een mooi omslag.

Foreign Media Books: Voor al uw chicklit. De nieuwe Heleen van Royen!

De Geus: Blijft een rommelige site: bij topboeken kun je op 'Wordt verwacht' klikken en dan staan er 25 nieuwe boeken in de aanbieding. Een nieuwe Annelies Verbeke en een nieuwe Erlend Loe.

Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks. De najaarscatalogus uit 2009 kondigt de nieuwe deeltjes aan, o.a. van Nina Werkman.

Lebowski je moet even zoeken op de voorpagina maar dan vind je wat brochures: Heruitgaven van Grunberg, maar een nieuwe Dave Eggers.

Nijgh & Van Ditmar: Is nog niet helemaal bij. Als je bij nieuwe boeken gaat naar 'Blader hier door de najaarsaanbieding van Nijgh & Van Ditmar' dan kom je bij de voorjaarscatalogus. Bij het rijtje 'Binnenkort te verschijnen' op dezelfde pagina worden slechts vijf boeken genoemd. Is de uitgeverij aan het versukkelen?

Nieuw Amsterdam: Bij berichten 'voor boekhandels' vind je nog steeds een pdf van de zomeraanbieding 2008! Najaarscatalogi worden genoemd, maar zijn nog niet aanklikbaar. Het voorjaar en najaar van 2009 wordt nog niet eens genoemd. Hallo, wakker worden! Bij 'voor pers' wordt wel een opsomming gegeven van nieuwe boeken. De nieuwe Rascha Peper heet Zwartwaterkoorts.

Van Oorschot: Tussen de nieuwsberichten een opsomming (even naar beneden scrollen) van wat verschijnt in het najaar. David Pefko debuteert in het najaar. Willem Jan Otten komt met essayistisch werk. Hoogtepunt zal de biografie van Reve zijn.

Passage: Bij 'verwacht' de titels van het najaar. Een bloemlezing over concrete en visuele poëzie samengesteld door Karel ten Haaf.

Podium: Ton Anbeek heeft eindelijk weer een nieuwe roman geschreven. Jeroen van Baaren is van uitgever veranderd en heeft een nieuwe roman over de tv-wereld geschreven.

Prometheus: Zelfde site als bij Bert Bakker met een flipboekje. Nieuwe bundeling columns van Peter Middendorp met Balkenende als middelpunt. Twee nieuwe bundelingen van Martin Bril.

Querido: Eindelijk, eindelijk, eindelijk heeft ook Querido de catalogi online gezet. Je moet goed zoeken op de voorpagina (onderaan: 'Voor media & boekhandel'). Een nieuwe verhalenbundel van Doeschka Meijsing staat op het programma en een nieuwe roman van Désanne van Brederode.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij waar ik bij betrokken ben. Pdf-file van nieuwe uitgaven waaronder een essaybundel van C.O. Jellema en een plattelandsnovelle van Erik Harteveld en Sophie Timmer.

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek 'verwacht'. Daar vind je een link naar een pagina vol verwachte boeken. Veel gerecycled werk. Ook Horizontale reizen van Hans van der Heijde wordt opnieuw uitgebracht.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met 'catalogus', maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Nergens aankondigingen van nieuwe boeken. De meer dan honderdjarige uitgeverij loopt het liefst achteraan met vernieuwingen.

Peilmoment was 5 september.
Verscheen ook op Literair Nederland.

3 opmerkingen:

gerb zei

Die nieuwe Verbeke wordt (ik hoorde haar er uit voorlezen) heel erg mooi, verwacht ik zo...

coen zei

@ gerb: heb alleen maar haar debuut gelezen. Ben benieuwd.

Bart zei

Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van haar proza - maar ik ga deze nieuwe roman wel weer lezen.