hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 10 december 2009

Genomineerd voor de Kees van der Hoef-prijs


kees van der hoef
Originally uploaded by janGlas

PERSBERICHT
Nominaties Kees van der Hoef-prijs 2010

Het Comité Kees van der Hoef-prijs maakt bekend dat de volgende drie personen (in willekeurige volgorde) zijn genomineerd voor de Kees van der Hoef-prijs 2010.

Coen Peppelenbos
Coen Peppelenbos is schrijver, dichter en samensteller van bloemlezingen. Hij was jarenlang hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Tzum (nu redacteur) en bepaalt inhoudelijk de koers bij Uitgeverij kleine Uil. Hij interviewde tal van schrijvers die naar de Martinistad kwamen en met zijn drukbezochte weblog is hij een spil in het literaire leven in Groningen en daarbuiten. Mede dankzij hem is de Tzum-prijs een landelijk fenomeen.

Sieger M.G.
Sieger M.G. (1979) debuteerde in 1999 als dichter. Hij schrijft, dicht, leest voor in jeugdgevangenissen, kroegen, theaters en festivals, geeft aan scholieren en jongeren workshops en cursussen graffiti, poetry, rap, beeldende kunst en muziek en organiseerde tot dit jaar WordJam in café Kult.

Maarten Praamstra
Maarten Praamstra was jarenlang een drijvende kracht achter Literair Dispuut Flanor. Hij speelt een belangrijke ondersteunende rol in het festival Dichters in de Prinsentuin. Daarnaast maakt hij deel uit van de kerngroep die verantwoordelijk is voor de eerste editie van het nieuwe prozafestival Het Grote Gebeuren.

De Kees van der Hoef-prijs is een jaarlijkse onderscheiding, die uitgereikt wordt aan een persoon die zich gedurende langere tijd in organisatorisch opzicht verdienstelijk heeft gemaakt voor het literaire leven in de stad Groningen, dan wel een stimulerende rol speelt.
Met de prijs wil het comité diegenen voor het voetlicht halen die – doorgaans belangeloos en met een bewonderenswaardige betrokkenheid – zich inzetten voor een levendig literair klimaat in de stad.
De Kees van der Hoef-prijs bestaat sinds 2008 en wordt uitgereikt op de verjaardag van de naamgever. De prijs is naar Van der Hoef vernoemd omdat hij in een periode die al enige tijd achter ons ligt, jarenlang de kar heeft getrokken in het literaire leven in de stad Groningen, soms alleen maar door er bij te zijn. Mede dankzij zijn inspanningen werd een basis gecreëerd waarop anderen konden voortbouwen en Groningen kon uitgroeien tot het literair centrum dat het vandaag de dag is.

De winnaar krijgt een geldbedrag van 250 euro en een pond gerookte paling. Dat laatste is geïnspireerd door de bekendste strofe uit het oeuvre van Van der Hoef: ‘De kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling’.
De winnaar wordt tevens op de foto gezet door kunstenaar/dichter Jan Glas. Het portret komt te hangen in Café Pauze in de Folkingestraat. De beeltenissen van alle laureaten vormen aldaar samen een ‘Galerij der Groten’.

Eerdere winnaars zijn:

2008 – Kees van der Hoef
2009 – Tsead Bruinja.

De bekendmaking van de winnaar van de Kees van der Hoef-prijs 2010 is op zondag 3 januari 2010 om vier uur in Café Pauze in de Folkingestraat. Er is dan tevens een optreden van singer/songwriter Corijn van Mazijk.
De uitreiking van de onderscheiding wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel.

Het Comité Kees van der Hoef-prijs wordt gevormd door:
Rense Sinkgraven
Kasper Peters
Bart FM Droog
Herman Sandman

7 opmerkingen:

Lili de Ridder zei

Wat ontzettend leuk voor je! Keep my fingers crossed!!
(omdat het mijn verjaardag is durf ik 3 januari niet meteen als geluksdag te bestempelen, maar misschien helpt het...)
Echt heel leuk!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met je nominatie !
Ik zal duimen.

je Zus

Anoniem zei

Terecht!

Renate

DianeL zei

Ze zijn dus niet onopgemerkt gebleven, die inspanningen van joe. Tijd voor een borrel! Gefeliciteerd!

coen zei

Dank allemaal. Ik ga alvast enorm aan de zuip.

Stormblast1953 zei

dat zoep'n hest toch nait nodig mien jong.
Hier moet ik niet aan beginnen, dit moet ik aan Jan Glas overlaten!!!

Wouter zei

Van harte, Coen!