Regenboogreeks

maandag 25 oktober 2010

Roze Stadswandeling Groningen


Drie boekhandels ben ik afgegaan en uiteindelijk vond ik het boekje Roze Stadswandeling Groningen in de vierde boekhandel: De Wijde Wereld in de Folkingestraat. Boekje is eigenlijk een groot woord voor de aan elkaar geniete brochure. De tekst is gemaakt door Beno Hofman en Kirsten Otten en zij hebben een verdienstelijke opsomming gegeven panden die een rol hebben gespeeld in de homogeschiedenis van Groningen. Helaas lijkt het boekwerkje een haastklus en is er geen ruimte voor mooie verhalen en terzijdes die de homoseksuele geschiedenis echt tot leven zouden roepen.
Mijn naam komt één keer voor als de, nu afgebroken, bar-discotheek The Mac wordt beschreven. Een citaat dat van dit blog is geplukt. Liever zou ik ergens anders genoemd worden, namelijk als een van de schrijvers van Tavenier. Samen met Doeke Sijens heb ik twee gay-soaps geschreven rond het huis. Helaas is de plek niet opgenomen in de wandeling, terwijl de wandeling wel langs het Groninger Museum loopt.
De literatuur komt er sowieso bekaaid vanaf, want de roemruchte Damesschrijfbrigade Dorcas mis ik ook. Het oude woonhuis van C.O. Jellema. Het woonhuis van Anton Brand (die wel als ambtenaar van de burgelijke stand die het eerste homohuwelijk voltrok voorkomt) en George Mulder komt niet voor (en ook daarover is een compleet boek geschreven). Er zijn ook plekken in de stad waar Gerard Reve is geweest (kijk Arcadia der poëten van Herman Sandman maar na) en voor de oorlog is ook Louis Couperus op bezoek geweest. Dat soort dingen zou ik ook graag willen lezen.
Bij de kroegen mis ik de huiskamerkroeg van Herman en Klaas aan de Boteringeplaats, die in de jaren negentig een paar jaar als opstapkroeg gold voor mensen die naar The Golden Arm afzakten. Ik mis de nieuwe kroegen die erbij zijn gekomen  zoals aan de Paterswoldseweg café Ons Moeke (te ver buiten het wandelgebied).

Een van de grootste gay(seks)chatrooms, Bullchat, komt uit Groningen, maar dat gegeven komt niet voor in de wandeling (is misschien ook moeilijk) en ook zwemvereniging Zwemgoud is overgeslagen (of ik moet het gemist hebben).
Waarschijnlijk zijn er meer lacunes waar ik weer geen weet van heb. Het initiatief van Stichting LGBT is zeer te loven, maar dit werkje lijkt meer een aanzet te zijn tot een boek dat pas echt de moeite waard wordt als er iets meer tijd in wordt gestoken.

Beno Hofman en Kirsten Otten - Roze Stadswandeling Groningen. Stichting LGBT Groningen. €2,50 (te koop in boekhandel De Wijde Wereld en bij Godert Walter)

3 opmerkingen:

Dick zei

Jammer dat ik donderdag ziek was Coen, er ligt een exemplaar voor je klaar in de winkel (Godert Walter). We hebben ze nu op voorraad.
En de ontwerper vertelde dat het inderdaad een haastklus was, een week tussen opdracht en uitlevering.
Groet, Dick

coen zei

@ Dick: dat exemplaar kom ik nog ophalen. Ik vul het bericht even aan.

sandro kortekaas zei

Hoi Coen,

Er was uiteindelijk een week voor vormgeving en druk. Met de uitreiking wist ik dan ook niet goed te plaatsen of het nou vrijdag of zaterdag was.
Maar prima, ik maak graag samen met je een boek in combinatie met de Groninger Archieven die een groot deel van deze niet beschreven historie graag wilen aanvullen met beeld.
groet, sandro kortekaas