hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 16 december 2010

Gedoe rond het Groninger Forum

Deze week heeft provincie Groningen de stad Groningen dwars gezeten bij de bouw ven het Groninger Forum. De eerder toegezegde 35 miljoen (niet van de provincie zelf, maar van compensatiegelden van het rijk) mogen niet gebruikt worden voor de bouw van het Groninger Forum. De voorbereidingen voor de bouw zijn al in volle gang en de statenleden hebben de rechtse wind van anti-kunstbeleid in de rug en voelen zich gesterkt door de bevolking die ook geen verandering wil en de lokale media die continu alarmberichten over het project naar buitene brengen.
Deze zomer was ik in Leipzig met Corrie. We liepen daar zo'n viereneenhalve dag rond en de in kunst en cultuur geïnteresseerde bezoeker hoeft zich geen minuuut te vervelen. Van het Bach-museum tot het prachtige museum voor moderne kunst, van het Stasi-museum tot het verkruimelde schoolmuseum, Van het Mendelsohnhaus tot de Thomaskirche enzovoort enzovoort: je kon overal in, je zag veel, je leerde iets over de historie, je kon genieten van de architectuur.
Toen ik weer terug in Groningen was dacht ik: waar zou een toerist in de stad Groningen naartoe gaan als hij hier vier of vijf dagen was? Natuurlijk naar het Groninger Museum dat gelukkig weer open is alhoewel er nauwelijks meer opzienbarende tentoonstellingen te zien zijn, wel veel koektrommelkunstexposities. Daarnaast hebben we nog drie kleinere musea: het Scheepvaartmuseum, waar helaas het Tabaksgedeelte uitgehaald wordt, voor de liefhebber; het Universiteitsmuseum, maar er gaan jaren voorbij waarin ik het museum links laat liggen, want de tentoonstellingen spreken meestal niet heel erg tot de verbeelding (waarschijnlijk ten onrechte: er is nu een tentoonstelling over ontleden te zien); het Grafisch Museum dat een beetje buiten het centrum ligt en op dit moment kan ik op het web niet zien welke tentoonstelling er is. Dat is het. We hadden nog een Natuurmuseum (voornamelijk voor kinderen) en een Volkenkundig Museum (opgenomen bij het Universiteitsmuseum) maar die zijn al gesloten. Alleen het Stripmuseum is erbij gekomen. Als je alles uitvoerig wil zien en overal lang bij stilstaat dan ben je hooguit twee dagen onder de pannen. De Martinikerk is het halve jaar geopend, dus daar kunnen we ook nog een kijkje nemen en dan? Hopelijk is er in de Der Aa-kerk een fototentoonstelling met kapotgeschoten lijken en overstromingen, zodat we ook daar een deel van de architectuur van de kerk mee kunnen nemen. De universiteit aan de Broerstraat is een prachtige locatie om te bezichtigen met de wandschildering van Röling en Muller, maar daar mag je alleen een kijkje nemen als de portiers je erin laten. De stad heeft een enorm rijke traditie, een enorm rijk verleden, maar we doen er geen reet mee.
En nu was er eindelijk een nieuw initiatief, gedurfd en groot, waarbij verschillende culturele disciplines bij elkaar werden gezet, waar een nieuw gebouw de binnenstad kon verlevendigen en de provinciale politici zijn te schijterig om het project door te zetten. Eenmaal provinciaal altijd provinciaal.
Misschien is de vergelijking met Leipzig ook niet goed. Die stad heeft drie keer zoveel inwoners als Groningen, maar we moeten ons toch kunnen vergelijken met een  stad als Gent (iets groter). Maar ook daar kan ik moeiteloos vier, vijf dagen rondlopen als cultureel geïnteresseerde toerist. Wat een rijkdom aan musea. Ik denk dat onze politici zich vooral meten met omliggende plaatsen. Als we het maar beter doen dan Assen (maar het museum in Assen is de laatste jaren sterk in opmars) of Leeuwarden (maar die krijgen wel een gigantisch nieuw museum in het hartje van de stad). Misschien willen ze van Groningen een soort Zwolle maken, maar ook daar is er de afgelopen jaren een museum bijgekomen in plaats van het tegendeel. Groningen wordt een stad voor bangbroeken en provincialen.

13 opmerkingen:

Bart zei

Je vergeet het Stripmuseum!

coen zei

Je hebt gelijk. Dank, heb ik toegevoegd.

Marjan zei

Maar het Forum wordt toch helemaal geen museum? Ja, de ouwe rommel van het Groninger museum komt erin. Wat jij zo grappig de koektrommels noemt. Of lees ik je stukje nou niet goed?

coen zei

Koektrommelkunst is kunst die op een koektrommel staat.
Wij hebben hier belangrijke kunstenaars gehad (hebben een wisseltentoonstellingszaaltje in het Groninger Museum)(of hangen in Eelde en Assen), we hebben belangrijke wetenschappers gehad (we kennen alleen de straatnamen), we hebben belangrijke schrijvers binnen de poort gehad en we vinden nergens iets terug.

Anoniem zei

Dan is het jou (en niet alleen jou) totaal ontgaan dat het Groninger Forum al jaren bezig is met het organiseren van evenementen, evenementen die niet veel publiek trekken, laat staan toeristen.
Als je als organisatie na zes jaar nog steeds niet in staat bent duidelijk uit te leggen wat je doet, dan moet je niet verbaasd zijn dat op een gegeven moment mensen de stekker er uit gaan trekken. Iemand moest dat een keer doen.

coen zei

@ anoniem: waarom schrijven al die die anonieme inzenders toch altijd van die zure stukjes vol clichés en zetten ze nooit hun naam eronder?
Overigens is het mij niet ontgaan dat Forum al tijden zaken organiseert. Ik doe er wel eens verslag van op dit weblog. Ik ga namelijk wel naar culturele festiviteiten.
Overigens heeft dat weer niets te maken met wat ik geschreven had, maar dat terzijde. Lezen is ook een kunst.

kareltenhaaf zei

Coen, wat je in je reactie op Marjan schrijft is allemaal waar, maar van het door jou genoemde zal niets worden getoond in het Forum. Wat volgens de plannen (voor zover mij bekend) in het Forum komt, aan museale poot, is het Scheepvaartmuseum en de, laat ik maar zeggen, archeologische collectie van het Groninger Museum. En hoewel ik er erg voor ben dat al die vondsten ergens permanent getoond worden, geloof ik nou niet dat speciaal daarvoor een Forum gebouwd hoeft te worden.

@Anoniem: die niet zo flauw, discussieer met open vizier en noem je naam.

coen zei

@ Karel: ik zeg ook niet dat dit allemaal in het Forum zou komen. Sterker nog: ik vind dat we er nog drie of vier musea bij moeten hebben. Het Forum voegt iets toe voor Stadjers en de mensen uit de provincie en we krijgen er een mooi gebouw bij waar ik, als ik toerist zou zijn, zeker in zou willen kijken, iets nuttigen of iets kopen.
Volgens mij heeft het Scheepvaartmuseum zich uit het geheel teruggetrokken.
En ja, we hoeven geen Forum te hebben, maar we hoeven ook geen Groninger Museum te hebben en we hoeven ook heel veel andere zaken niet te hebben, maar ik vind het fijn dat al die zaken er wel zijn. Bestuurders moeten soms een grotere stap zetten dan een benauwde bevolking.

Marjan zei

Ah. Ik begreep dat je dacht dat we een museum erbij kregen in het Forum. Toch niet goed gelezen.

Karel ten Haaf zei

@ Coen: Ik vind ook dat we er nog drie of vier (of vijf of zes) musea bij moeten hebben - daar zijn we het dus over eens.
Beetje flauw discussietrucje om te zeggen "we hoeven geen Forum te hebben, maar we hoeven ook geen Groninger Museum te hebben en we hoeven ook heel veel andere zaken niet te hebben, maar ik vind het fijn dat al die zaken er wel zijn", want het Groninger Museum en al die zaken zijn er al, maar het Forum nog niet; vandaar dat er over het Forum gediscussieerd kan worden. En dan is natuurlijk de vraag: de toeristen die het Forum gaan bezoeken, zijn dat de vele extra toeristen die de voorstanders van het Forum ons voorspiegelen, of zijn dat de toeristen die toch al naar Groningen komen vanwege het Groninger Museum en de vele andere zaken die hier al zijn?

coen zei

@ Karel: het flauwe discussietrucje komt van jou, want jij stelde dat het gebouw niet gebouwd hoefde te worden. Ik begrijp je reactie dan ook als een zelfcorrectie.
Je kunt van tevoren niets zeggen over bezoekersaantallen, dat blijft altijd een inschatting. Ik denk dat zo'n in het oog springend gebouw inderdaad in staat is om mensen naar de stad te lokken (in combinatie met veel andere zaken). Jij laat je blijkbaar regeren door angst, net als de bestuurders.

Karel ten Haaf zei

Ik ben inderdaad bang: voor een bodemloze put, waarin de komende jaren vrijwel al het geld van de gemeentelijke cultuurbegroting geworpen zal worden - met als gevolg: culturele kaalslag in de stad.

Simon zei

Ha Coen. Je hebt een mooi controversieel onderwerp bij de kop.

Of het culturele aanbod in Groningen echt zo schraal is betwijfel ik. Hoe dan ook, als je dit wel vindt is een megalomaan project als het Forum niet per se de oplossing.

Nog even ter overweging:
zouden ze in Gent ooit overwegen een gebouw van de grootte van het Forum in het hart van de historisch stad neer te zetten?

Prachtige musea als het Groninger museum en het S.M.A.K. zijn niet voor niets kleiner van schaal en buiten het directe historische centrum gebouwd.