hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 26 januari 2011

Top 10 Nederlandse literatuur - week 4


Ondanks de omarming van Kluun door Arjan Peters laat ik Haantjes voorlopig nog even weg uit de literaire top 10 (binnen op 10 in de top 60). Eerst zelf oordelen. Oordeel volgt nog over Kluun, maar op advies van Gerb. in de top 10. Na eigen lezing, toch eruit.
De CPNB publiceert elke week een top 60 van best verkochte boeken. Alle titels staan door elkaar (non-fictie, fictie, Nederlands, vertaald, crimi, literatuur). Daarom de literaire top 10 van best verkopende Nederlandse titels (die ik tot de literatuur reken). Tussen haakjes de stand vorige week, tussen haakjes na de titel de stand op de Bestsellerlijst van de CPNB.

1 (1) Annejet van der Zijl - Sonny boy (2) 7e week
2 (2) Bernlef - De een zijn dood (28) 3e week
3 (7) Anna Enquist - De thuiskomst (36) 2e week
4 (5) Arnon Grunberg - Huid en haar (38) 13e week
5 (4) Arthur Japin - Vaslav (41) 21e week
6 (3) Adriaan van Dis - Tikkop (42) 19e week
7 (-) Hella S. Haasse - De scharlaken stad (60) 1e week
8 (-)
9 (-)
10 (-)

4 opmerkingen:

Gerb. zei

Zet 'm er nou gewoon maar tussen, Coen. Er zijn toch nog twee open plekken in jouw hoogstpersoonlijke top 10! Nee, drie zelfs zie ik.

Bart zei

Dus omdat er plaats is in de top-tien, zet je Kluun in de lijst? Je presenteert hier toch de lijst met literáire bestsellers? Dat moet je op inhoudelijke gronden doen, volgens mij.

En ik kan je verzekeren, dat de nieuwe Kluun een hemeltergend slecht boek is. Het staat bol van de clichés (en ieder personage 'sprak trots', 'zuchtte', 'gilde', et cetera). Ik begrijp na het lezen ervan de recensie van Peters ook niet.

Je leest zijn ongemakkelijkheid ook tussen de regels door. Steeds probeert hij in zijn recensie zijn lofuiting te verdedigen. En hij sleept zelfs Willem Elsschot bij zijn (korte) haren uit het graf om zijn vier sterren te kunnen verdedigen. Leve de literatuurkritiek!

coen zei

@ Bart: niet omdat er plek is, maar omdat het licht aanmatigend is om mijn oordeel (gebaseerd op het lezen van Komt een vrouw bij de dokter) belangrijker te vinden dan een van de vooraanstaande critici van een krant die er literair toe doet die het boek wel gelezen heeft. Je beschrijving voorspelt echter weinig goeds (sprak hij somber).

Bart zei

Maar als Pieter Steinz (een vooraanstaand criticus van een krant die er literair toe doet) afgelopen vrijdag de roman had neergesabeld, had je de roman dan óók in je lijst geplaatst?