hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 18 april 2011

Abdelkader Benali en Thomas Rosenboom

Haalde de uitzending van 'Benali boekt' vorige week nog 163.000 kijkers, deze week bleef de teller bij Thomas Rosenboom staan op 132.000. Vergeleken met vorig jaar is dat overigens nog vrij veel.
De uitzending vond ik ondanks enkele interessante onderdelen wat tegenvallen en dat ligt niet aan Benali of Rosenboom die zichtbaar hun best deden er iets van te maken, maar dat komt door het opgelegde format dat vorig jaar ook al de reeks over Benali en de literaire steden bij vlagen onuitstaanbaar maakte ('uit Groningen moet je weg als schrijver'). Nu had de redactie blijkbaar bedacht dat je de hele Rosenboom kon terugbrengen tot één wezenskenmerk en dat was 'de angst'. Dus zie je Benali op een eilandje vlak bij de Rijn, op een filmfestival, op een boot door de haven en zittend in de trein steeds opzichtig vragen naar de angsten van de schrijver, want dat is er door zijn knipselmapredactie in geramd.
Volgens mij gaat het programma pas echt ademen als Benali een veel vrijere rol krijgt. Laat hem het gespreksonderwerp maar bepalen en laat hij het maar over de boeken hebben die Rosenboom geschreven heeft. Op Zoetemond na kwam er niet echt een andere roman aan de orde. Lap die tv-wetten maar aan de laars dat een documentaire gescript moet worden. Bereid je goed voor, ga maar praten en zie maar wat eruit komt. Een presentator die goed gebekt is en weet waar hij het over heeft en een gast die over zijn werk vertelt en het gesprek wordt direct boeiender. Geef vooraf vooral geen gedefinieerde lijn waarlangs het programma moet lopen, want als kijker kunnen we zelf ook wel nadenken.
Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

Thomas Rosenboom is morgenavond in Groningen te gast bij Flanor. Huis de Beurs, A-kerkhof z.z. 4, Groningen, dinsdag 19 april om 20:30.

1 opmerking:

JannieTr zei

Ik ben het helemaal met u eens. Het programma valt me op deze manier nogal tegen.