hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 22 mei 2012

Belcampo Stipendium: Catz-Elixer


Waar blijft de smaak als een merk ophoudt met bestaan? Wij Peppelenbossen hebben nog altijd goede herinneringen aan Livorno-slasaus. Zat die door de koude schotel (dat zeiden wij tegen een slaatje) dan was deze extra lekker. Dat weeë, zoete spul van Calvé vonden wij smerig.
Aangezien mijn zelfgekozen thema voor het Belcampo-stipendium 'de verdwenen provincie' is, ben ik ook op zoek naar de smaak van een typisch Gronings product: Catz-Elixer. Omdat het oude fabriekje aan de Eendrachtskade vlak bij mijn huis zit, denk ik wel eens aan dat verdwenen drankje. Ooit ben ik in dat gebouw geweest, toen de reclassering daar zat, maar een echt goede indruk van het geheel heb ik toen niet gekregen.

Harry Perton schreef in 2008 over de laatste bedrijfsleider van Catz-Elixer, maar zelfs hij wist niet de precieze samenstelling van het drankje. In zijn bericht staat ook dat het oude boekje met het recept uit de kluis is gehaald toen de fabriek overging in andere handen.
Het boekje is mogelijk van de grondlegger van Catz, die in 1789 de eerste likeurstokerij in de Pekela begon. Via Henkes moet het naar Bols gegaan zijn, welk Amsterdams bedrijf het nu waarschijnlijk ook in een kluis heeft liggen. Mocht er oorlog komen geen nood, want Bols houdt copieën van alle recepten in een kluis op Curacao.
Ergens bestaat er dus nog een recept van dat oude drankje. Misschien zijn er zelfs nog stokoude mensen die weten hoe het smaakte. Het zou mooi zijn als iemand een omschrijving kon geven, nog mooier als het drankje opnieuw gemaakt kon worden. Dat valt misschien een beetje buiten de opdracht van het stipendium, maar je kunt nooit weten.
Dat de receptuur nog steeds bestaat heeft Harry Perton op zijn nieuwe blog al aangetoond. Er zijn destilleerders die Catz-Elixer weer op de markt zouden willen brengen, maar de firma Bols houdt dat tegen. Waarom?

Op het volgende filmpje zie je Cunera van Selm wel ruiken aan een flesje. De vraag is echter of dit zo moest voor het shot of dat er echt iets in het flesje heeft gezeten. In dat geval willen wij weten: wat rook Cunera?

5 opmerkingen:

Gelkinghe Groninganus zei

Zij rook vooral alcohol. :-)

Karel ten Haaf zei

Wat is 'een Rotterdammer', enig idee? Een 'Amsterdammer(tje)'ken ik als Gronings kroegganger uiteraard wel.

coen zei

Volgens mij jenever. Misschien weet Dee meer.

Anoniem zei

Ik moet helaas het antwoord schuldig blijven. Ik heb geen idee wat Een Rotterdammer is. Als ik google kom ik ook niet veel verder dan dat het hoogstwaarschijnlijk sterke drank was.

Daniel.

Harm Renkema zei

Dit uit de gezondste stoffen bereide CATZ-ELIXER of MAAGBITTER kan met recht worden aanbevolen, hetzij zonder enige vermenging of in alle morgendranken, zooals: genever, brandewijn, cognac, wijn en likeuren; hetzelve versterkt de maag, verdunt het slijm, bevordert de eetlust, smaakt bovendien zeer aangenaam, en wordt met goed gevolg bij alle ziekten aangewend, die uit een slechte spijsvertering ontstaan. Ook is de CATZ-ELIXER prijzenswaardig bij een dagelijksch driemalig gebruik van ieder maal een half likeurglaasje voor alle uit zwakke magen ontstane ziekten en koorts, etc. Ten einde ieder namaaksel te voorkomen, 't welk wij ten strengste zullen vervolgen en opdat het publiek niet misleid worde, hebben wij al onze etiquetten bij de rechtbank gedeponeerd, iedere flesch zoowel groote, halve als kleine, als teeken van echtheid, voorzien met bovenstaande medailles. Wapen en Naam, terwijl de kurk gebrand en met rood lak gecacheteerd is door ons.

Deel van een tekst over het elixer uit een folder