hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 6 mei 2012

Belcampo Stipendium: Clara Asscher-Pinkhof


Danseres zonder benen from Coen Peppelenbos on Vimeo.

Ik zal regelmatig updaten waar ik mee bezig ben voor het Belcampo-stipendium (mijn thema is 'de verdwenen provincie'). Ik wil nog wel de stad uit de provincie in, maar vanmiddag ben ik naar de synagoge gegaan in Groningen voor een met liefde gemaakte tentoonstelling over Clara Asscher-Pinkhof. Zie voor een uitgebreider stuk op Tzum.
tentoonstellingsruimte
Er zijn allerlei zaken die je opvallen en die je misschien kunt 'gebruiken' voor een gedicht. Ik weet nog niet hoe, maar het zijn soms details die me verder kunnen helpen.

- Het adres waar Clara Asscher-Pinkhof in eerste instantie woonde in Groningen was Oude Kijk in 't Jatstraat 8 en dat is opmerkelijk, omdat een halve eeuw later C.O. Jellema in dat huis woonde. Ik ben benieuwd in hoeverre hij dat wist en of hij er misschien over geschreven heeft.

- Later verhuisde ze naar de Petrus Campersingel 294 (meende ik me te herinneren) en nog weer later of juist eerder - dat moet ik nog uitzoeken, woonde het paar aan de Korreweg op nummer 36. Op dat laatste adres heeft Roos Custers vroeger ook gewoond.

- Op de tentoonstelling staat een poppenhuis. De kinderen van Asscher-Pinkhof speelden daarmee in Groningen. Haar achterachterkleinkinderen spelen ermee in Israël. Nu staat het weer (voor even) in Groningen. Het is mooi en onverdraaglijk dat zo'n poppenhuis de oorlog ongeschonden doorkomt en dat twee van de kinderen die ermee gespeeld hebben, zijn omgekomen. Dat onverschillige van dingen is onuitstaanbaar. Toch is dit houten poppenhuis mooier dan welk luxe poppenhuis dat tegenwoordig te koop is. De schoonheid zit in de historie. Het gedicht ligt voor het oprapen hier.

3 opmerkingen:

remco ekkers zei

mooi en onverdraaglijk! ja.

Jo Willems zei

Bijzonder! In de voorstelling Memento Edu van ROODPALEIS, over verraad onder kinderen in de Tweede Wereldoorlog, speelt het poppenhuis ook een grote rol. Zo'n huis spreekt erg tot de verbeelding en leent zich goed voor verhalen. Een prachtig uitgangspunt - lijkt me - voor een prachtig gedicht.

Peter van Schie zei

Op verschillende websites heb ik impressies gezien van de tentoonstelling over het gezin van Clara Asscher Pinkhof. Jammer dat het alleen in Groningen was en tijdelijk.
Het zou geweldig zijn als de tentoonstelling naar Rotterdam en omgeving zou kunnen komen.