hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 10 september 2012

Journalisten zijn volgens Peter Middendorp onvoldoende gewapend tegen politici


Was vandaag voor het eerst van mijn leven op een bijeenkomst van de Noorderperssociëteit, een vereniging van journalisten en voorlichters (aartsvijanden!) uit het noorden. Er zou een debat gevoerd worden over de rol van de media bij de verkiezingen en omdat oud-Tzum-redacteur Peter Middendorp ook deelnam aan het debat wilde ik erbij zijn.

Ik voelde me er erg verloren. Ik ben geen netwerker en raak in menigten altijd enigszins in paniek. Wist ik veel dat de inloop van het programma van half zes tot kwart voor zeven zou duren. Ik heb het wereldrecord hoe kun je interessant in het rond kijken met een bitterbal waarschijnlijk verbroken.

Enkele impressies.

Wouke van Scherrenburg is echt passé. Dat komt omdat men het nodig vond om haar uit te nodigen als presentator naast de noordelijke presentator Remy van Mannekes. Van Mannekes, ook in het forum, kreeg complimenten van professor Huub Wijfjes omdat hij tenminste noordelijke thema's had ingebracht in het noordelijke lijsttrekkersdebat, terwijl Van Scherrenburg het Haagse riedeltje afwerkte.

Lichte haat tegen Wouke van Scherrenburg werd versterkt doordat ze deze middag had afgezegd op het laatste moment omdat ze vaste gast is bij het verkiezingsprogramma op Nederland 1.

Een twitterscherm achter de sprekers is heel erg hip, maar het leidt wel erg af. Zo konden we lezen dat er achterin de zaal iemand lag te slapen. We lazen ook heel veel spelfouten.

Huub Wijfjes is een soort pispaaltje, lijkt het. Op het twitterscherm verschenen mededelingen als 'Huub Wijfjes is nog nooit in Nieuwspoort geweest, zegt mijn buurman...' Een ander zeurt over het feit dat Wijfjes altijd de geschiedenis erbij haalt. Echt onverstandige dingen heb ik Wijfjes vanmiddag niet horen verkondigen.

Peter Middendorp is een autoriteit geworden. Zijn uitspraken worden ook als zodanig direct aanvaard. Achteloos strooit hij ook met opmerkingen als 'Ik heb daar vier jaar rondgelopen' waardoor anderen bedremmeld zwijgen. Die hebben de meeste informatie uit tweede en derde hand. Als Middendorp zegt hoe de relatie tussen voorlichters en de politiek in zijn werk gaat, dan weet hij waar hij het over heeft, want hij heeft er met zijn neus bovenop gezeten. Op dit moment zijn journalisten onvoldoende gewapend tegen voorlichters en nieuwe media.

Op elke politicus heb je twee journalisten en drie voorlichters, zegt Middendorp.

Een journalist van het Dagblad van het Noorden brengt, met enige schroom, naar voren dat de meeste journalisten lui zijn.

Op het twitterscherm verschijnen opeens medelingen om naar spannende filmpjes te gaan kijken: #noorderpers is gehackt en wordt belaagd door spambots.

De meeste voorlichters vinden de discussie een hinderlijke onderbreking van de borrel.

Eén voorlichtmevrouw heeft liever ook journalisten die wat steviger in hun schoenen staan.

Remy van Mannekes is nog niet gebeld door een landelijke omroep.

De conclusie van de middag lijkt me dat journalisten de regie kwijt zijn op hun eigen taak en dat is het controleren van de macht. Daarvoor zitten ze teveel in de tang bij voorlichters en mediastrategen van partijen. Journalisten hollen achter elk hijgerig nieuwtje aan (zoals de uitspraak van Rutte over de PvdA in de Telegraaf dit weekend). Het zou interessant zijn om te zien hoe de journalisten hun taak weer kunnen oppakken.

3 opmerkingen:

Gelkinghe zei

Zo'n Twitterwall is het sociale media-equivalent van een Poolse Landdag.

Unknown zei

Journalisten zijn gewoon lui dat is alles

Anoniem zei

Wijfjes en Mannekes, dat moet fout gaan ;)