hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 6 oktober 2012

Belcampo Stipendium: Catz-Elixer (2)

Voor de bundel van het Belcampo Stipendium schrijf ik gedichten over het 'verdwenen Groningen'. Een van de gedichten gaat over Catz-Elixer (zie hier). Het leek me een geweldig idee om tijdens de presentatie van de bundel in december die drank weer eens te proeven. Nou ja, ik leg alles uit in een brief aan de firma Bols die via via de receptuur in handen heeft gekregen.

Geachte heer/mevrouw,
 Dit wordt een wat lange, omslachtige vraag. Ik heb in het voorjaar het Belcampo-stipendium toegekend gekregen van de provincie Groningen. Als opdracht heb ik meegekregen een dichtbundel te schrijven met als thema 'de verdwenen provincie'. Een van de gedichten die in die bundel zal voorkomen heeft als onderwerp Catz-elixer, een drankje dat voor de oorlog gemaakt werd in de stad Groningen (om precies te zijn op ongeveer driehonderd meter van mijn huis).
 Ik heb via speurtochten op internet begrepen dat Bols (via Henkes) in het bezit is van de receptuur van Catz-elixer. Het ligt in de kluis en er wordt al jaren niets meer mee gedaan. Nu komt het wat ongebruikelijke verzoek: is het mogelijk dat we dat drankje voor één keer gaan namaken? Mijn bundel wordt op donderdag 13 december gepresenteerd in Groningen in het provinciehuis en het lijkt me fantastisch als ik daar een 'verdwenen' smaak kan laten proeven door de aanwezigen. Het is niet de bedoeling dat wij het verder gaan produceren of er iets anders mee gaan doen: alleen die middag zou het schenken van het befaamde Catz-elixer plaatsvinden.
 Kunnen we kortom die 'geheime' receptuur krijgen om het elixer na te maken of kunt u ons op een andere manier helpen om deze smaak opnieuw te laten leven?
 Met vriendelijke groet,
(advertentie uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 12 december 1940)
Ik wist wel dat ik niet veel hoop moest koesteren, maar gisteren kreeg ik deze toch wel erg teleurstellende mail terug:
Beste meneer Peppelenbos,
Zoals u zult begrijpen is het niet onze gewoonte recepturen van onze producten met derden te delen.
Ook al ligt een recept in onze kluis en wordt er jaren niets meer mee gedaan, wil dat nog niet zeggen dat wij het met derden willen delen.
Alle recepturen die in ons bezit zijn blijven geheim.

En het spijt ons zeer, hoe sympathiek het doel ook moge zijn, ons zeer druk bezette team van productieontwikkelaars heeft geen tijd om een flesje Catz Elixer voor u te bereiden.
Zij zijn een klein, zeer druk bezet team en de tijd die het zou kosten om de receptuur in kwestie op te zoeken, de ingredienten te verzamelen en de drank te bereiden kunnen zij eenvoudigweg niet vrijmaken.

Wel zou u uw licht kunnen opsteken bij het Jenevermuseum in Schiedam (tel.010 2469676) – wellicht hebben zij nog een miniatuurtje of zo voor u.

Met vriendelijke groet,
Kortom: de verdwenen smaak blijft verdwenen.

1 opmerking:

Gelkinghe zei

Coen, het drankje werd vrijwel nooit puur gedronken. Er werden een paar druppels van toegevoegd aan een ouwe of jonge borrel, om deze op smaak te brengen. Toevallig heb ik een poosje geleden een vrijwel vol flesje op de kop getikt, je mag het van mij leegschenken op je vernissage. Maar een advertentie op Marktplaats zou nog heel wat andere volle flesjes aan het licht kunnen brengen.