hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 31 december 2012

Top 10 mooiste boeken 2012 (8) - Joost Oomen

Met zijn poëzie en optredens brengt dit multitalent recensenten, publiek en brugwachters in vervoering: Joost Oomen. Groningen werd een optreedplek rijker met het mede door hem georganiseerde 'Kantoorpoëzie', waar meer mensen op afkomen dan bij reguliere festivals met gestroomlijnde publiciteitslijnen. Onlangs verscheen van Joost Oomen De stort. De titels (voor zover leverbaar) in de lijst hieronder zijn directe links naar Bol.com.

Ik ben Toni Boltini – Toni Boltini
Veruit het vreemdste boek dat ik ooit gelezen heb. De circusdirecteur Toni Boltini schrijft zijn memoires op zijn veertigste. Met een zeer eigen stijltje beschrijft Toni hoe hij van een arm kermiskind, via honderd en één heldendaden in de Tweede Wereldoorlog, uiteindelijk eigenaar van het grootste circus van Nederland werd. Dat het boek begint met de zin 'Ik ben Toni Boltini, en dit is mijn verhaal.' zegt eigenlijk al genoeg. Zeker als je weet dat het boek afsluit met de zin 'Ik ben Toni Boltini, en dit was mijn verhaal.'

Leegte Lacht – Tonnus Oosterhoff
Tonnus Oosterhoff laat in deze bundel zijn vakmanschap weer eens zien. Met dan weer rauwe, dan weer gepolijste zinnen ordent Oosterhoff met zijn gedichten de werkelijkheid om hem heen.

Geachte Muizepoot – Fritzi Harmsen van Beek
Een bundel die mij ongelooflijk inspireerde. Experimenteerdrift zonder spierballen, maar juist huppelend over de evenwichtsbalk. Het heeft misschien geen urgente boodschap, maar wat een taallenigheid!

On the Road – Jack Kerouac
Crossend door Amerika in snelle auto's, met mooie meisjes en een heleboel marihuana. Een boek dat zorgt dat je zelf zo snel mogelijk weg wilt. Duim omhoog langs de kant van de weg en maar kijken waar het schip strandt.

En de zon gaat op – Ernest Hemingway
Op avontuur in Spanje met professioneel alcoholist Hemingway. Stomdronken bij de stierenrennen in Pamplona een moeizame romance zich zien ontspinnen. Prachtige schetsen van situaties, personen en plaatsen.

Als was zij mijn vrouw – Jan Glas
Als er iemand niet genoeg lof toegezwaaid kan krijgen, is het Jan Glas wel. Een bundel om in je eentje op een duintop te lezen, om na elk gedicht met tranen in de ogen naar de zee te turen.

Op weg naar het einde – Gerard Reve
Misschien wel het beste boek van Reve. Met een ontroerende brief op de achterkant van een man die dit boek kocht en een dag vrij nam om het in één ruk uit te lezen. Zowel hij als ik kregen waar voor ons geld.


Brieven aan Esther – Arnon Grunberg
Een boekje dat volledig bestaat uit het de grond inboren van een jong meisje. Met zeer veel spitsvondigheid en bijtende humor.

De Oksels van de Bok – Annemarie Estor
Een lang, episch gedicht waar de gehele Bijbel en mythologie met de haren bij wordt gesleept. Beeldspraak die je bedwelmd achter laat. Zware kost.

Jagtlust – Annejet van der Zijl
De historie van de gekraakte villa Jaglust, bewoond door Fritzi Harmsen van Beek en de wilde groep kunstenaars om haar heen. Een boekje dat leest als een korte handleiding voor de beste feesten. Soepel en meeslepend geschreven. Na uitlezen wil iedereen Fritzi zijn.

Zie ook de top tien van Anton Brand, Joep van Ruiten, Cilla Geurtsen, Annet Peppelenbos, Doeke Sijens, Bart Temme en Giny Backers.

Geen opmerkingen: