Ik heb dit jaar minder dan ooit gelezen. Daar heb ik meteen een goed voornemen te pakken. Toch genoeg om een top 10 te maken. De titels in de lijst hieronder zijn directe links naar Bol.com.
1 Oek de Jong - Pier en Oceaan
De mensen die ik tot nu toe over het boek gehoord hebben vinden het jammer dat de twee delen al zo snel uit zijn. De Jong weet in dit semi-autobiografische boek een jeugd op te roepen en alle subtiele emoties die horen bij het opgroeien. Heb er erg van genoten.
2 Laurent Binet - HhhH
HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich) is een spannend boek, geschreven als een roman, maar leerzaam als goede non-fictie, over de aanslag op Heydrich.
3 Eric de Kuyper - Applaus
Je zou willen dat er elk jaar een boek van Eric de Kuyper uitkwam. Hij daalt af in zijn herinneringen, neemt je mee, is enorm wijdlopig, maar in zijn geval is dat een pré. Je bent altijd teleurgesteld aan het einde van het boek en dat komt alleen omdat je nog meer had willen lezen.
4 Anton Valens - Het boek Ont
Knettergek boek over een man in Groningen die een groep heeft opgericht om samen post open te maken. Na Hermans eindelijk weer een groot Groningen-boek. Mooie en grappige zinnen. 'Op een warme luchtstroom uit een winkel in de Brugstraat kwam het deuntje van Jingle Bells naar hem toe, als een pokkenvirus.'
5 Paul Auster - Winterlogboek
Nog een geheugenkunstenaar die het boek begint met de littekens die hij heeft opgelopen in de loop der jaren. Prachtige manier om memoires te schrijven.
6 Sipko Melissen - Een kamer in Rome
Net als De Kuyper een schrijver die weinig publiceert, maar waarbij elk boek een traktatie is. Melissen kan als geen ander een sfeer oproepen (meestal van een onvervuld verlangen).
7 Jeffrey Eugenides - Huwelijk
Groots opgezette generatieroman, waarbij Eugenides erin slaagt je te laten lachen en je te ontroeren. Ook een roman over literatuur en de kracht en onmacht ervan.
8 Bart Slijper - In dit gevreesd gemis
Zo kun je ook een biografie schrijven: to the point. Door het boek van Slijper ben ik veel te weten gekomen over de Tachtigers en hun voorman: Willem Kloos. Geen fijne man overigens.
9 Jan van Mersbergen - Naar de overkant van de nacht
Dit jaar pas gelezen. Hallucinerende carnavalsroman die ook gaat over liefde, vriendschap en trouw.
10 Erik Nieuwenhuis - Man van de wereld
Ik heb geen recensie geschreven over dit boek: 'Ik herken als jaargenoot van Nieuwenhuis een verlangen naar de veiligheid van de jaren zeventig en in zijn anti-roman een afkeer van de wereld die zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Hij is de perfecte schrijver van de generatie die overal tussenin stond en nooit iets van zichzelf was, een generatie van buitenstaanders.'
Zie ook de top tien van Anton Brand, Joep van Ruiten, Cilla Geurtsen, Annet Peppelenbos, Doeke Sijens, Bart Temme, Giny Backers en Joost Oomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten