hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 20 mei 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Illegaal

Illegaal

Dimitri Verhulst ergert zich al enige tijd. Staatssecretaris Teeven heeft zijn riedeltje over illegalen afgedraaid. Dezelfde staatssecretaris die onlangs nog door de hele kamer werd gefeliciteerd omdat hij een debat over de dood van een van zijn illegalen overleefd had. Als Verhulst aan de beurt is, praat hij niet over zijn nieuwste boek De laatkomer, maar barst hij los. 'Ik heb een verschrikkelijk probleem met het woord "illegaal". Dat zijn mensen die je reduceert tot een zak springstof of een kilo cocaïne, maar het zijn wel verdomme mensen. En die komen hier niet voor hun lol. Die komen omdat ze vechten voor hun leven en eigenlijk mag je verdomme verschrikkelijk trots zijn dat ze de waarde van Nederland zo hoog achten dat zij denken dat ze hier welkom zullen zijn. Ik vind dat je dat verschrikkelijk aan het verloochenen bent door die het etiket "illegaal" op te plakken.' Soms vraag je je af of schrijvers nog wel een functie hebben, maar nu zit je applaudisserend voor de tv.


De website van HP/De Tijd kopte vorige week 'Nederland is Heleen van Royen-moe' maar dat was wishfull thinking, want de nieuwste roman van de glamourschrijfster kwam binnen een week op de eerste plek terecht van de bestseller top 60. Uitgever Oscar van Gelderen haalt zijn gelijk op facebook: 'Hoezo is Nederland Heleen van Royen-moe? HP/De Tijd heeft de chique om stukkie van vorige week te corrigeren. Nu de rest van de azijnpissers nog.' Misschien zit daar het probleem wel: dat uitgevers denken dat boeken beter geschreven zijn, naarmate er meer van verkocht worden.

Drie vertaalsters van Dan Brown die waren weggeborgen in een Italiaanse bunker werden maandag vrijgelaten in De Wereld Draait Door om tien minuten nietszeggend te babbelen. Tafelheer Jan Mulder houdt niet van Brown. Hij schrikt al van de letters op het glanzende omslag. 'Dat zijn stapels op Schiphol. (...) Ik houd meer van Jan Hanlo.'

De oplage van de nieuwste Nyk de Vries in de Slibreeks heeft een iets lagere oplage dan de nieuwste Dan Brown. Het omslag is echter mislukt. De abonnees kunnen binnenkort een nieuw omslag verwachten: mat gedrukt maar wel met een glanzende titel. Dat heeft een reden: het boekje heet Glans.

(Verscheen eerder op 18 mei in de Leeuwarder Courant)

Geen opmerkingen: