hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 31 december 2013

Top 10 mooiste boeken van 2013 (10) Miriam Piters

Miriam Piters is docent en recensent van Tzum.


1 La Superba - Ilja Leonard Pfeiffer Deze roman steekt er met kop en schouders bovenuit. Wat een boek, wat een beleving. Je voelt je dronken van alle indrukken die de auteur je schenkt, dronken van alle gedachtes die het boek doet ontstaan. Een boek om regelmatig te herlezen.


2 Gelukkige slaven - Tom Lanoye Een prachtige zedenschets van ons tijdsgewricht in zulke mooie taal en in een prachtige stijl.


3 Dorst - Esther Gerritsen Dit boek schuurt het meeste van de eerste drie, omdat het je doet realiseren dat (familie-)relaties altijd moeizaam verlopen en het dwingt je om stil te staan bij je eigen intermenselijke contact, m.n. in de familiesfeer.


4 Vele hemels boven de zevende - Griet Op de Beeck Ook in deze roman gaat het om het intermenselijke tekort binnen een familie. Korte, krachtige hoofdstukken die lang blijven nazinderen.


5 Wij en ik - Saskia de Coster Weer een familieroman. Breedsprakiger dan Vele hemels boven de zevende, minder schrijnend ook qua gebeurtenissen, maar contemplatiever. En ja, Vlaamse schrijvers hebben bij mij een streepje voor. Hun taal is (vaak) zo veel rijker dan de taal van Nederlandse schrijvers.


6 Light years - James Salter Een stuk van Ernest van der Kwast over Salter in NRC bracht me tot het kopen van Light years. Je volgt een relatie van binnenuit door de jaren heen, terwijl het steeds slechter gaat. Maar o, wat weet Salter die teloorgang subtiel en met veel liefde te beschrijven.


7 Stoner - John Williams Een zwijgzame man die niet in staat is tot werkelijk contact, is de hoofdpersoon. Hij boeit, omdat hij zo melancholiek is en zo gelaten alles ondergaat wat hem overkomt. Daarmee toont hij de kunst van het leven.


8 A fault in our stars - John Green Een geweldig, hoopgevend boek over terminale pubers dat veel leerlingen uit mijn derde klas kennen. De jongens vonden het wat veel een meidenboek, omdat de verliefdheid vooral vanuit het meisje wordt beschreven.


9 Wereld in woorden - F. P. van Oostrom De auteur toont zijn eloquentie, eruditie en enorme liefde voor de Middeleeuwse Letterkunde. Dat werkt aanstekelijk.


10 Inferno - Dan Brown Het boek leest als een trein, ondanks de bedroevende stijl. Prima plot. Grootste pluspunt is dat het boek je doet teruggrijpen naar Dantes La Divina Commedia. Dat heb ik met veel plezier herlezen.

Geen opmerkingen: